Vyberte stránku

Efektivně s prohlížečem pro PC

autor: | 03. 06. 2022

Minule jsme se věnovali tomu, jak využívat klávesnici efektivněji při psaní a editování textu, tentokrát se zaměříme na to, jak pracovat s klávesnicí efektivněji při práci s internetovým prohlížečem.

Při práci na počítači jsme zvyklí mít jednu ruku na klávesnici a druhou na myši a naprostou většinu navigování děláme pomocí myši. Teď to může (alespoň z velké části) přestat.

Jakým způsobem s prohlížečem pracujete?

Někdo rád pracuje v různých oknech, někdo ve více záložkách. Já to při práci ráda kombinuju. Mám otevřeno několik tematických oken, kde mám podle potřeby více záložek vztahujících se k jednomu tématu. 

Nejdůležitější pro mě je pravidelně okna zavírat, protože ve chvíli kdy mám tolik oken, že vidím jenom jejich ikonky, tak mi v navigaci mezi nimi nepomůže žádná klávesová zkratka.

> Tip: Jste majitelem macOS? Jednotlivé klávesové zkratky najdete zpracované níže v přehledné tabulce.

Pohyb po stránce

Pokud se po webové stránce chcete pohybovat, aniž byste k tomu použili myš a její kolečko, použijte klávesy PgUp a PgDn, které vás posunou vždy o jednu stranu dolů (PgDn) anebo nahoru (PgUp). Stejného výsledku dosáhnete, pokud použijete mezerník (k pohybu dolů) a Shift + mezerník (k pohybu nahoru).

Po klikatelných elementech jako jsou tlačítka či odkazy se můžete rychle pohybovat pomocí klávesy Tab. (Pokud byste po klikatelných elementech chtěli pohybovat směrem nahoru, potom stačí zmáčknout Shift + Tab.)

Otevření a zavření oken a záložek

Na otevření nového okna slouží zkratka Ctrl + N (Ctrl + Shift + N otevře nové Inkognito okno), otevření nové záložky zařídí zkratka Ctrl + T

Skvělá zkratka, kterou jistě mnohokrát využijete, je Ctrl + Shift + T, která otevře poslední zavřenou záložku. Pokud jste ji tedy zavřeli omylem anebo až po chvíli jste si uvědomili, že ještě něco potřebujete, nemusíte ji komplikovaně hledat přes historii. 

jak pracovat efektivně s webovým prohlížečem

Historii záložek můžete otevřít pomocí zkratky Ctrl + H. A pokud byste potřebovali historii stažených souborů, poslouží zkratka Ctrl + J.

Nepotřebnou záložku snadno zavřete pomocí zkratky Ctrl + W a nepotřebné okno zavřete zkratkou Ctrl + Shift + W.

Pohyb mezi záložkami

Pohyb mezi jednotlivými záložkami také zvládnete, aniž byste se dotknuli myši. Jsou tři jednoduché způsoby:

  • Ctrl + PgUp přechází na záložku vlevo od místa, kde jste teď, Ctrl + PgDn na záložku vpravo.
  • Ctrl + Tab stejně jako Ctrl + PgUp způsobuje pohyb vlevo a Ctrl + Shift + Tab potom přepínání směrem vpravo.
  • Pokud máte numerickou klávesnici potom Ctrl + 1, 2, … přepne na tu záložku, která je na prvním, druhém a dalších místech. Ctrl + 9 přeskočí na poslední záložku vpravo. (Pokud tedy nebudete mít otevřeno více než devět záložek, můžete se mezi nimi rychle a přesně pohybovat.)

Vyhledávání

Pokud chcete začít vyhledávat, můžete pomocí Ctrl + T otevřít novou záložku, napsat hledaný termín a zmáčknout Enter. 

Anebo můžete použít Ctrl + K anebo Ctrl + E a začít vyhledávat přímo v té záložce, kde se teď nacházíte. Pokud si v průběhu zadávání výrazu, který chcete vyhledat, uvědomíte, že jej chcete mít v jiné záložce, stačí zmáčknout Alt + Enter, výsledky se pak zobrazí v poslední záložce.

Každý někdy vyhledáváme věci, na které nejsme úplně pyšní, anebo které nechceme, aby někdo další našel. Hledáte-li pro svého partnera či děti dárky k vánocům a nechcete, aby zjistili, co pro ně chystáte. K tomu slouží mazání historie vyhledávání: Ctrl + Shift + Del je ona důležitá zkratka, kterou je občas potřeba použít.

Další příkazy

Obecný příkaz pro vyhledávání Ctrl + F funguje i v prohlížeči. Hodí se v případě, že vyhledáváte specifickou informaci. Pokud se po vyhledaných termínech potřebujete pohybovat, použijte zkratku Ctrl + G, která vás přenese na další vyhledané heslo.

Ctrl + P slouží k tisku stránky, na které se zrovna nacházíte, a Ctrl + S se vám bude hodit, pokud si stránku budete chtít uložit. 

Pokud chcete stránku znovu načíst, stačí zmáčknout Ctrl + R.

Je-li pro vás stránka příliš malá či velká (anebo pokud potřebujete zvětšit či zmenšit některou část pro potřeby printscreenu), stačí použít Ctrl + + (Ctrl a plus z numerické klávesnice), případně Ctrl + – (mínus z numerické klávesnice). Pokud numerickou klávesnici nemáte, pak stačí točit kolečkem na myši a držet přitom Ctrl.

Návrat k původní velikost zajistíte zkratkou Ctrl + 0 (nula z numerické klávesnice), případně pokud ji nemáte, tak na místě, kde se vám zobrazuje současné zvětšení, stačí zmáčknout tlačítko Resetovat.

Nejběžnější klávesové zkratky si můžete prohlédnout v tomto přehledu:

ZkratkaPokyn
Windows: Ctrl + N
Mac: ⌘Cmd+N
Otevřít nové okno
Windows: Ctrl + Shift + N
Mac: ⌘ + Shift + n
Otevřít nové Inkognito okno
Windows: Ctrl + T
Mac: ⌘Cmd + T
Otevřít novou záložku
Windows: Ctrl + Shift + T
Mac: ⌘Cmd+⇧Shift+T
Otevřít poslední zavřenou záložku
Windows: Ctrl + H
Mac: ⌘Cmd+Shift+F
Otevřít historii
Windows: Ctrl + J
Mac: ⌘Cmd+shift+L
Otevřít seznam stažených souborů
Windows: Ctrl + PgUp a Ctrl + Tab
Mac: ⌘Cmd+Opt+← (Firefox a Chrome)
⌘Cmd+Shift+← (Safari)
Pohyb po záložkách vlevo
Windows: Ctrl + PgDn a Ctrl + Shift + Tab
Mac: ⌘Cmd+Opt+→ (Firefox a Chrome)
⌘Cmd+Shift+→ (Safari)
Pohyb po záložkách vpravo
Windows: Ctrl + 1, 2,
Mac: ⌘Cmd+1, 2,
Přesun na první, druhou, … záložku
Windows: Ctrl + 9
Mac: ⌘Cmd+9
Přesun na poslední záložku
Windows: Ctrl + W
Mac: ⌘Cmd+W
Zavřít záložku
Windows: Ctrl + Shift + W
Mac: ⌘Cmd+W
Zavřít okno
Windows: Ctrl + K a Ctrl + E
Mac: Option+⌘Cmd+F
Začít vyhledávat
Windows: Alt + Enter
Mac: ⌘Cmd+L
Otevřít výsledky vyhledávání v poslední záložce
Windows: Ctrl + F
Mac: ⌘Cmd+F
Najít
Windows: Ctrl + G
Mac: ⌘Cmd+G
Přeskočit na další nalezené heslo
Windows: Ctrl + P
Mac: ⌘Cmd+P
Vytisknout stránku
Windows: Ctrl + S
Mac: ⌘ + S
Uložit stránku
Windows: Ctrl + R
Mac: ⌘Cmd+F
Znovu načíst stránku
Windows: Ctrl + +
Mac: ⌘Cmd+ +
Zvětšit zobrazení
Windows: Ctrl + –
Mac: ⌘Cmd+ –
Zmenšit zobrazení
Windows: Ctrl + 0 (nula)
Mac: ⌘Cmd+0 (nula)
Vrátit stránku do původní velikosti
Jak používat klávesové zkratky při práci s internetovým prohlížečem

Klávesové zkratky jsou úžasným pomocníkem nejen při práci s prohlížečem, ale také při psaní a editování textu, a také chcete-li na české klávesnici napsat speciální znaky. Vyzkoušejte si je.

Pokud ovšem chcete klávesnici používat skutečně efektivně, tak je potřeba umět kromě zkratek také psát všemi deseti. Psaní Hravě si můžete vyzkoušet. Prvních deset kláves máte zdarma.

Mohlo by vás zajímat

Případová studie: Biomag

Případová studie: Biomag

Přemýšleli jste někdy nad tím, že se vaši zaměstnanci mohou zapojit do týmové aktivity a ještě zvýšit efektivitu v týmu? Tato případová studie vám může dát tip na jednu takovou aktivitu. A tím je naučit se psát všemi deseti ve firmě. Ukážeme vám, že naučit se psát...

Prstkrabice, aneb proč strkat prsty skrz krabici?

Prstkrabice, aneb proč strkat prsty skrz krabici?

Jakým způsobem docílíte toho, že budete psát skutečně rychle? Jednoduše: naučíte se psát bez koukání na klávesnici. A v tom vám právě pomůže prstkrabice. Proč je prstkrabice důležitá? Na rychlosti vašich prstů vlastně ze začátku tolik nezáleží. Můžete psát relativně...

Jak se naučit psát všemi deseti

Jak se naučit psát všemi deseti

Umět psát všemi deseti má řadu výhod, a to například to, že v psaní na počítači budete rychlejší a tím pádem také produktivnější. Kromě toho navíc prokrvíte všechny svoje prsty a snížíte množství překlepů. Budete zkrátka psát jako profesionál. A pokud vás ani tyto...