Vyberte stránku

Přepínáte na PC klávesnici z anglické na českou? Už to nedělejte.

autor: | 14. 03. 2022

Klávesnici začali přepínat všichni asi ze stejného důvodu: potřebovali znaky, které neuměli najít na české klávesnici. A ačkoliv je to pochopitelné, následkem je výrazný pokles efektivity práce. Podíváme se na to proč nepřepínat a kde na české klávesnici najít všechno, co je potřeba! (Včetně taháku, který vám pomůže s tím, abyste už nikdy nemuseli nic hledat.)

Pokud potřebujete klávesové zkratky pro Mac, naleznete je v samostatném článku o tom, proč je lepší nepřepínat klávesnice na Macu.

Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých klávesnic

Jazykových variant klávesnice je nepřeberné množství. V Čechách se nejčastěji setkáte s následujícími variantami:

  • Česká QWERTZ
  • Česká QWERTY
  • Anglická (resp. americká) QWERTY

Nejčastějšími přívrženci anglické klávesnice jsou tradičně programátoři a to protože potřebují speciální znaky, které se jim na anglické klávesnici snáze hledají. Jenomže její zásadní nevýhodou je, že nemá českou diakritiku. 

V někde se sice setkáte s tím, že buď je přípustné psát bez ní, anebo píšete anglicky, ale stoprocentně se jí vyhnout nedokážete. Napsat oficiální e-mail bez diakritiky? Smlouva bez diakritiky? Vyplňovat oficiální formulář bez diakritiky? To rozhodně nepůsobí profesionálně. Takže v tu chvíli musíte přepnout na některou českou klávesnici.

A o kolik najednou vaše produktivita poklesne, pokud neumíte ovládat poslední řadu s českou diakritikou a navíc se vám začne plést Y a Z?

Používat anglickou klávesnici v českém prostředí je nešťastně polovičaté řešení, které stojí hodně produktivity. Přitom i česká klávesnice QWERTZ obsahuje všechny znaky, které potřebujete. A vystačí si s ní i programátoři!

Důvodem, proč nepoužívat českou QWERTY je ten, že naprostá většina prostředí má klávesnici QWERTZ, a ve chvíli, kdy budete muset psát jinde, máte téměř zaručeno, že v Y a Z budete dělat překlepy a jejich oprava vás výrazně zpomalí. Navíc ani nezískáte žádnou výhodu při psaní speciálních znaků.

Proč nepřepínat klávesnice mezi jazykovými verzemi?

Jednoduše proto, že se výrazně zvýší počet chyb pokaždé, když přepnete. Přepínání mezi standardní českou a standardní anglickou znamená změnu polohy Z a Y. To pak zpravidla znamená více chyb, anebo minimálně více přemýšlení nad tím, kde který znak zrovna leží.

Každé přepnutí vyžaduje od mozku, aby se přeorientoval na nové rozložení. To znamená, že kapacitu, kterou můžete věnovat vymýšlení toho, co chcete psát, musíte věnovat buď soustředění na to, kde se nachází Z, anebo opravování překlepů.

Kde na standardní české klávesnici najdete všechny potřebné znaky?

Část znaků máte rovnou na klávesách v pravé části klávesnice, ostatní se skrývají pod klávesovými zkratkami. K jejich zpřístupnění potřebujete kombinaci Ctrl + levý Alt anebo pravý Alt (či AltGr). Na následující klávesnici a v tabulce najdete jejich přehled. 

Tuto klávesnici si můžete stáhnout a třeba vytisknout a dát k počítači na viditelné místo, než si zapamatujete, kde jednotlivé znaky nachází.

Bílou barvou jsou v klávesnici vypsané znaky, které se napíšou, pokud držíte pravý Alt (AltGr) či kombinaci Ctrl + levý Alt a tu danou klávesu. # tedy napíšete tak, že podržíte AltGr + X.

Česká klávesnice s umístěním speciálních znaků na pozadí běžných písmen.

Zde je pro rychlejší přehled klávesnice pouze se speciálními znaky, které se píší pomocí AltGr.

Česká klávesnice s umístěním speciálních znaků.
.

Speciální znaky na české klávesnici – Přehled

Pokud patříte k lidem, kterým lépe vyhovuje tabulka, najdete seznam všech speciálních znaků na české klávesnici zde:

Znak (k překopírování)Klávesová zkratka na Windows
Zpětné lomítko \AltGr + Q
Svislá čára |AltGr + W
Euro €AltGr + E
Dělení ÷AltGr + ú
Krát ×AltGr + )
đAltGr + S
ĐAltGr + D
Hranatá závorka [AltGr + F
Hranatá závorka ]AltGr + G
łAltGr + K
ŁAltGr + L
Dolar $AltGr + ů
Ostré s ßAltGr + §
Hashtag #AltGr + X
Ampersand &AltGr + C
Zavináč @AltGr + V
Složená závorka {AltGr + B
Složená závorka }AltGr + N
Špičatá závorka <AltGr + , (čárka)
Špičatá závorka >AltGr + . (tečka)
Hvězdička *AltGr + – (pomlčka)
Klávesové zkratky pro speciální znaky na české klávesnici na Windows

Máte-li Mac, pak se klávesové zkratky nacházejí na jiných místech. Jejich soupis naleznete v následující tabulce:

Znak (k překopírování)Klávesová zkratka na Macu
Zpětné lomítko \Znak vedle klávesy Y
Svislá čára |SHIFT + klávesa vedle Y (\)
Euro €Alt/Option + 2
Dělení ÷Alt/Option + /
Hranatá závorka [Alt/Option + ú
Hranatá závorka ]Alt/Option + )
łPodržíte Alt/Option + L
ŁPodržíte SHIFT + Alt/Option + L
Dolar $Alt/Option + 4
Ostré s ßAlt/Option + S
Hashtag #Alt/Option + 3
Ampersand &Alt/Option + 7
Zavináč @Alt/Option + 2
Složená závorka {Alt/Option + 9
Složená závorka }Alt/Option + 0
Špičatá závorka <Alt/Option + , (čárka)
Špičatá závorka >Alt/Option + . (tečka)
Hvězdička *Alt/Option + 8
Klávesové zkratky pro speciální znaky na české klávesnici na Mac
.

Jak se přeučit pouze na českou klávesnici?

Když teď už nemusíte přepínat z jedné jazykové verze na druhou, jak se přeučit na standardní českou? 

  1. Na nějaký čas zpomalte a pište vědoměji. (Brzy si zvyknete a pak se automaticky vrátíte ke své původní rychlosti.)
  2. Pokud opakovaně děláte v něčem překlep (Z, Y), tak si to natrénujte bokem. Věnujte minutu času psaní slov, která obsahují problémovou klávesu. Po několikerém procvičování to budete mít v kapse.

Stejné to bude i v případě, že přejdete z Windows na Mac či obráceně. A častokrát i v případě, že si pořídíte nový notebook či novou klávesnici. Naučit se na novou klávesnici chvíli trvá, ale pokud zpomalíte a věnujete tomu pár vědomých minut, vše brzy zvládnete.

Stojí za to se to naučit! Jakékoliv přelaďování vždy zabere určitou mentální kapacitu. Proto je naprosto ideální, když používáte stále stejnou klávesnici a tu nepřepínáte. Uvidíte, jak se vám to zalíbí.  

Pokud se kromě speciálních znaků také chcete naučit psát všemi deseti, a tím pozvednout ovládání klávesnice na úplně novou úroveň, vyzkoušejte si kurz Psaní Hravě.

Mohlo by vás zajímat

Psaní Hravě pro firmy: jaké přináší výhody

Psaní Hravě pro firmy: jaké přináší výhody

Představte si, svět, ve kterém: Telefonní operátorka dokáže mluvit s klientem a vše zároveň zapisovat. Programátor může rovnou kontrolovat vznikající kód a nemusí přeostřovat z klávesnice na obrazovku. Asistentka dokáže všechny emaily napsat za polovinu času. Manažer...

Ušetřete náklady zvýšením efektivity svých lidí

Ušetřete náklady zvýšením efektivity svých lidí

Pokud naučíte své zaměstnance psát všemi deseti, můžete na nákladech na každého z nich ušetřit i 5 000 Kč za měsíc. My to máme spočítané. Co vy?  Schválně, už jste si někdy stopovali, za jak dlouho zvládnou vaši kolegové vyřídit e-mail? Odpovědět klientovi?...