Vyberte stránku

Počítačová gramotnost, zábavnější než kdy dřív

autor: | 28. 11. 2017

Co je počítačová gramotnost?

Počítačová gramotnost je soubor znalostí, schopností a dovedností zaměřených na ovládání a využívání počítače v životě.[1]  Počítač musíte umět nejen spustit a ovládat, ale také se hodí využívat aplikace, které jsou šikovnými šetřiči vašeho drahocenného času. Zvýšením počítačové gramotnosti budete raz dva připraveni vstoupit na trh práce – skoro jako počítačoví králové.

Oblasti počítačové gramotnosti

Popsali jsme pro vás oblasti, které se podle nás vyplatí vypilovat – a to jednoduše a bez bez složitých IT pojmů.

1. Hardware

Jednoduše by se dalo říct, že se jedná o fyzické části počítače, které si můžete osahat, spustit, spojit, odpojit, prostě všechno, co vaše ruce fyzicky zvládnou. Připojte i prsty a využijte je k učení psaní všemi deseti. Osvojením této dovednosti vystřelíte svou počítačovou gramotnost do vesmírných výšin.

2. Software

Pokud jsme se o Hardwaru  bavili jako o fyzické části počítače, o softwaru by se s nadsázkou dalo říct, že se jedná o psychickou část, na kterou si nesáhnete. Stejně jako u lidí je to prostě jeho duše, pomocí které ovládáte jeho systém. Pokud se naučíte možná co nejefektivněji využívat jednotlivé aplikace a programy, budete zkrátka jedna duše, jedno tělo.

3. Internet

Není to zrovna dlouho, kdy kamarád Internet zaklepal na vaše dveře a vy jste ho s láskou pustili dál. Nyní si dokážeme představit, že v budoucnu Internet proleze každou skulinkou celé vaší domácnosti nebo do automobilů. Dnes už  i malé dítě umí spustit pohádku na telefonu a nejenom na základě toho lze usoudit, že časem bude trend počítačové gramotnosti hojně stoupat.

A) Webové prohlížeče

Jedná se o program pro prohlížení webových stránek. V první řadě si vyberte parťáka prohlížeče, se kterým budete chtít pracovat. Může to být světově nejrozšířenější Google Chrome nebo dále Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox nebo Safari. Podle posledních dostupných informací společnosti StatCounter, k září 2017[2] celosvětové statistiky využití jednotlivých prohlížečů ukazují tyto data:

Google Chrome – 55,68%
Safari – 14,22%
UC Browser – 7,3%
Firefox – 5,96%
Opera – 4,08%
IE – 3,56%

Tady jsme pro vás ještě připravili pár klávesových zkratek pro Google Chrome, které se můžou hodit. Pokud budete používat MacBook, nahraďte vždy Ctrl za cmd.

Klávesové zkratky:
  1. Ctrl+T = Spuštění nové karty
  2. Ctrl+Shift+T = Spuštění poslední zavřené karty
  3. Ctrl+W = Zavření karty, na které zrovna stojíte
  4. Ctrl+PgUp/PgDn = Přepínání mezi jednotlivými kartami
  5. Ctrl+ (znaménko +/-) = Přiblížení nebo oddálení obrazovky
  6. Pin = Připnutí karty na přední pozici v horní liště. Myší kliknete pravým tlačítkem na otevřenou kartu na horní liště a zvolíte Připnout kartu
  7. Ctrl+<číslo> = Podle zvoleného čísla, přepne na danou kartu v pořadí
  8. Ctrl+klik = Kurzorem se postavte na odkaz, který chcete otevřít a klikněte. Otevře se vám nová stránka, ale zůstanete stát na původní stránce. Pokud chcete aby se vám stránka rovnou zobrazila, použijte bod č. 9
  9. Ctrl+Shift+Klik = Kurzorem se postavte na stránku, kterou chcete otevřít a kliknete. Otevře se vám nová stránka a rovnou se vám zobrazí.

B) Vyhledávače

Služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované informace [3]. Zvolte si vyhledávač, který vám bude jako společník sedět jako vaše boty. Světově nejznámější je třeba Google a kromě něho také Yahoo, Bing, nebo DuckDuckGo a mnoho dalších. V Česku je zvykem používat Seznam nebo Centrum.

Počítačová gramotnost, zábavnější než kdy dřív

Autor: Kate Mangostar, Designed by Freepik

C) Informace [4]

Získat pravdivé a relevantní informace může být v dnešní době opravdu oříšek. Mnoho z vás zadá klíčová slova a vybere si z první stránky vyhledávače, nebo si na sociálních sítích přečte úvodní titulek a neřeší, jestli se nejedná o hloupý výmysl. Pokud si ale nechcete nechat mazat med kolem pusy, přečtěte si pár tipů, jak tomu předejít.

  1. Vybírejte si důvěryhodné zdroje, které jsou ověřené.
  2. Porovnávejte si informaci s více zdroji.
  3. Zkoušejte si ověřit zdroj – jak dlouho funguje, jakou má reputaci.
  4. Pokud si chcete ověřit zprávu z médií, zvolte seriózní média (volbu necháme na vás) nebo informační kanál, který bojuje proti nepravdivým informacím.

*Z Česka například  Hoax.cz, Hatefree.cz, Manipulatori.cz.
*Ze Světa například FactCheck.org, Politifact.com, SopFake.org, Snopes.com

Vzniká taky nový zpravodajský server Wikitribune, hurá. Bude to něco jako Wikipedie, ale půjde tady hlavně o zprávy z médií. Pracuje se na něm, protože zkrátka některé lidi baví vypouštět do světa tzv. Fake News (vymyšlenou informaci) a měnit tím úsudky jiných lidí. Wikitribune si důvěru získává tím, že bude jeho obsah bez reklam a taky bude zcela zadarmo.  I přesto, že se nejedná přímo o projekt Nadace Wikimedia, dalo by se říct, že je Wikitribune mladším bratrancem dobře známé tety Wikipedie.[5]

D) Komunikace

Další oblast, se kterou vám kamarád Internet umí pomoct, je komunikace. Jeden z jeho nejrozšířenějších komunikačních kanálů je e-mail, dále různé aplikace nebo jeho eso v rukávu, sociální sítě.

Komunikujte přes:
  1. Skype, kde se můžete díky videa navzájem vidět a slyšet.
  2. Slack, který je perfektní pro pracovní komunikaci. Rozdělíte si různá témata a už nikdy nemusíte zmateně hledat v jedné konverzaci.
  3. WhatsApp, který si propojíte s telefonním seznamem a zvesela voláte nebo píšete.
Počítačová gramotnost, zábavnější než kdy dřív

Autor: Nongnuch Leelaphasuk, Designed by Freepik

E) Sociální sítě

Mezilidské vztahy se zlehka přesouvají do on-line světa a na sociální sítě. Nutně to neznamená, že byste se měli přestat stýkat osobně, ale naopak přivítejte jejich přátelskou pomoc. Přátelskou, protože je to dneska celkem frkot a v té rychlosti vám sociální sítě pomáhají zůstat v kontaktu, poznávat nové lidi, mít přehled o akcích nebo třeba navazovat nová obchodní partnerství. A to i třeba s kamarády na druhé straně planety.

Vyplatí se mít v malíčku:
  1. Facebook, kde sdílíte všemožné, od svých narozenin až po názory na používání plastových obalů.
  2. Instagram, který je založený hlavně na fotkách a získávání sledovatelů.
  3. Svoji kariéru možná najdete na LinkedIn, můžete si tady vytvořit super životopis.
  4. Jestliže hledáte kreativní inspiraci, zabrouzdejte na Pinterest.
  5. Zajímá-li vás, co si kdo špitne o čemkoliv zajímavém, utíkejte se registrovat na Twitter
  6. Rádi byste se něco naučili, ale nebaví vás číst? YouTube se pro vás stane novou videoučebnicí.

F) Sebeprezentace

Zapomeňte na strohé životopisy přeplněné informacemi a tvořené ve Wordu. Přece chcete, aby si ho někdo přečetl, ne? Prezentujte se v celé své kráse, společně s fotkami, s videem a odzbrojte tak svou jedinečností. Dokonce nemusí jít jen o životopis, vytvořte si reprezentativní webovou stánku nebo zajímavý blog. Nemusíte být profesionální grafik, kameraman nebo programátor. Dostupné nástroje vám pomůžou vytvořit jednoduché webové portfolio i bez znalosti výše zmíněných.

Jak na to:

1. Nestudovali jste IT, neznáte HTML jazyk, přesto tvoříte web, co je to? No přece WordPress. Pokud si vyberete šikovnou šablonu, tvorba webu půjde jako po másle. Samozřejmě to bude chtít trochu samostudia, ale bude to stát za to.

2. Naučte se používat Canvu, přeskočíte tím studium grafické školy. Umožní vám totiž bez profesionálních znalostí grafiky, vytvořit dokumenty od životopisů, vizitek přes banery, reklamní letáky až po prezentace. Výborný nástroj, který určitě stojí za vyzkoušení. Základní verze je zdarma.

G) Zálohujte si svá data

Cloudy jsou kouzelné internetové truhly, nabízející množství volného prostoru, který je on-line. Za nevelký poplatek či rovnou zdarma si na ně nahrajete vše potřebné. Určitě je na místě svá data taky zálohovat na externí disky a mít je tak na více místech.

Tipy na úložiště:
  • Google Drive – ukládání souborů na jednom místě k dispozici on-line odkudkoli, možnost sdílení, úprav a komentářů
  • Dropboxwebové úložiště pro ukládání dat a sdílení s ostatními uživateli
Jak být produktivní

Autor: Josep M Suria, Designed by Freepik

H) Produktivita

Využijte aplikace, které budou vaší pamětí, organizátorem, poznámkovým diářem a měřičem času. Čerpejte z on-line světa nové informace a učte se z něj. Taky už cítíte, jak vaše produktivita stoupá vzhůru k nebesům?

Tipy jak být produktivní:
  • Trello – Přehledné nástěnky sloužící k rozvržení úkolů a zpřehledněni práce, buď pro vás samotné nebo v týmu
  • Evernotevytváření poznámek, seznamů, zachycení myšlenek, nápadů
  • Duolingoaplikace na nauku cizích jazyků
  • Podcastyaudiohlasové – často vzdělávací – nahrávky všemožných témat
  • Knihovny a audioknihynejedná se o konkrétní aplikaci, protože je jich opravdu spousta. Jde o nekonečnou knihovnu, kterou si můžete nejen přečíst, ale i poslechnout.
  • Psaní Hravěaplikace, která vás  naučí psát všemi deseti prsty formou her. Práce na počítači vám pak půjde doslova lépe od ruky. Věděli jste, že psaním všemi deseti můžete ušetřit až hodinu denně? Pokud tedy ještě stále po staru “datlujete” dvěma prsty, tak šup trénovat!
  • Toggl změří váš čas strávený danou činností, prací, úkolem

Shrnuli jsme pro vás několik výborných aplikací a programů. Když je zvládnete používat, nebudete se za úroveň své počítačové gramotnosti muset stydět. Pokud jste ale stále dychtiví a chcete znát více aplikací, máme pro vás další tip. Zakoupením on-line knihy Digitální Nomádství od Martina Rosulka získáte on-line přístup k hyperploše s více než 215 odkazy na užitečné aplikace, které jsou rozdělené do kategorií.

V čem pomáhá vyšší počítačová gramotnost ?

Bezpochyby vám pomůže držet krok s dobou, jen si musíte nasadit ty správné boty. Pomůže vám se cítit jistěji v čase technického pokroku. Umožní efektivněji pracovat a dosahovat tak lepších výsledků. Usnadní komunikaci a ušetří váš čas. Tak šup šup, obujte se a vydejte se po stopách vzhůru k vrcholu počítačové gramotnosti.


Citace/Zdroje

[1] Počítačová gramotnost. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2015 [cit. 2017-10-10]. Dostupné online

[2] http://gs.statcounter.com Období: září 2016 – září 2017

[3] Webový vyhledávač. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2017-10-12]. Dostupné online

[4] KUNC, Jiří. Nevěřte všemu, co se na internetu píše: FakeNews. Computer [online]. 2017, 2017(23. 5. 2017), 16-17 [cit. 2017-10-10]. Dostupné online

[5] Wikitribune. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2017-10-10]. Dostupné online

Mohlo by vás zajímat

Styly výuky – odlišnosti, specifika a použití

Styly výuky – odlišnosti, specifika a použití

V praxi se setkáváme s nasazením výuky psaní všemi deseti v mnoha případech - školy, malé, velké, základní, střední, odborné, gymnázia a nebo zájmové kroužky. V závislosti na vaší situaci se může použití Psaní Hravě pro školy lišit a na tyto rozdíly se teď podíváme,...

Cviky k počítači #4: protáhněte ruce a nohy

Cviky k počítači #4: protáhněte ruce a nohy

Dlouhodobé sezení u počítače není pro naše tělo zdravé. Ať už tedy u počítače pracujete více nebo méně, měli byste myslet především na svoje zdraví. Čas od času je dobré se projít po kanceláři. Důvodů může být spousta. Běžte si něco okopírovat, uvařit si kávu, nebo...