Vyberte stránku

Kdy začít a čas potřebný pro výuku

autor: | 06. 03. 2024

Kdy začít s osvojením správného prstokladu?

 

Čím dříve, tím lépe.

Nemá smysl učit psát všemi deseti děti ve školce, když neznají koncept písmenek, ale opravdu platí, že čím dříve tím lépe. Zvyk je železná košile a nová dovednost se učí lépe než přeučování té špatně naučené (jde to také, jen to chce více vůle). Takový ideální začátek pro výuku psaní všemi deseti je přelom prvního a druhého stupně ZŠ či začátek osmiletého gymnázia. V obecné míře lze říci, že čím mladší žáci jsou, tím jsou “tvárnější” a poslouchají
učitele jako autoritu. Na druhou stranu, čím starší žáci jsou, tím více přemýšlí nad tím, co jim dává smysl a co jim to může přinést.

 

Je dobré si uvědomit, že psaní všemi deseti je opravdu jedna z mála dovedností, která žákovi usnadní každodenní život. Mnozí z nich si ze školy do reálné praxe odnesou tak malou násobilku, gramatiku a možná jazyky. Věřte, že dovednost psaní a práce s počítačem jednou velmi ocení.

 

Čas potřebný pro výuku

Čas pro osvojení psaní všemi deseti se odvíjí od míry procvičování a stylu výuky. Obvyklá doba vyučování této dovednosti stylem 15 minut z jedné hodiny Informatiky týdně je jeden školní rok. Je důležité, aby v takovém případě ale žáci procvičovali i samostatně (např. doma).

 

Z naší analýzy vyplývá, že stačí věnovat procvičování v našem kurzu v průměru 15 minut denně a už za měsíc si člověk osvojí základní prstoklad. Pravidelnost je při výuce důležitější než intenzita. Cvičit 5 dní po sobě 5 minut je výrazně lepší než jednou za týden hodinu. Je dobré tedy žákům dávat drobné úkoly k procvičování i na doma (úkol typu “do příští hodiny odehrajte úroveň XYZ, či získejte X hvězdiček“).

 

Pokud máte možnost se žákům věnovat více a intenzivněji (např. celou hodinu, dvě hodiny apod.), nebude problém si dovednost osvojit dříve. Více o tom, jak si výuku rozvrhnout, najdete ve stylech výuky.

 

Nemusíte trávit v aplikaci se žáky hodiny. Ideální je stejně procvičování prokládat krátkými pauzami. Kurz je uzpůsoben navíc tak, že stačí 10-15 minut z vaší hodiny, kdy pro žáky uspořádáte soutěž, zkontrolujete, jak na tom jsou a zadáte jim úkoly. Samozřejmě ideální je se jim věnovat déle. Ne vždy to však jde.

Přejít do Psaní Hravě pro školy

 

Mohlo by vás zajímat

Jak napsat stupeň ° ? Článek s procvičením

Jak napsat stupeň ° ? Článek s procvičením

Stupeň patří mezi znaky, které nepoužíváme dost často na to, abychom si snadno zapamatovali, kde se nachází, ale zároveň je přeci jenom potřeba. Takže kde stupeň najdeme a jak to udělat, abychom ho při psaní nemuseli již vícekrát hledat? Jak na stupeň ° na PC Stupeň...

Jak hodnotit žáky při výuce v Psaní Hravě

Jak hodnotit žáky při výuce v Psaní Hravě

Jako učitel si možná kladete otázku, jak vlastně žáky hodnotit v psaní všemi deseti. Učitelé často žáky hodnotí podle přesnosti psaní, počtu chyb a výsledných procent. Tato negativní motivace ale u školáků často vyvolává stres a to vede k tomu, že žáci nemají psaní...

Přemýšlejte pomocí klávesnice

Přemýšlejte pomocí klávesnice

Píšu především proto, abych zjistil, co si myslím, a dokud to nenapíšu, tak to pořádně nevím. — Kevin Kelly, spisovatel, editor a nakladatel. Myslíte, že máte všechno v hlavě? Dokážete rozvinout myšlenku jenom tím, že ji máte v hlavě a přemýšlíte o ní? Většina lidí má...