Vyberte stránku

Ušetřete náklady zvýšením efektivity svých lidí

autor: | 18. 08. 2020

Pokud naučíte své zaměstnance psát všemi deseti, můžete na nákladech na každého z nich ušetřit i 5 000 Kč za měsíc. My to máme spočítané. Co vy? 

Schválně, už jste si někdy stopovali, za jak dlouho zvládnou vaši kolegové vyřídit e-mail? Odpovědět klientovi? Zpracovat podklady či napsat rešerši?

5 minutový pitch jednoho ze zakladatelů Psaní Hravě o tom, jak můžete firmu posunout na další úroveň.

Lidé, kteří píší všemi deseti, zvládnou napsat jednu normostranu pravděpodobně za 8 minut. Ti, kteří ne, potřebují v průměru čas dvojnásobný – 16 minut. Ale není to jen o rychlosti.

Na klávesnici jsem psal odmalička poměrně rychle. Největším problémem však byly časté překlepy, které souvisely se špatným prstokladem. Rozhodl jsem se tedy začít psát správně všemi deseti. Vyzkoušel jsem řadu nástrojů a technik, ale až s Psaním hravě jsem to vydržel do konce. Za měsíc mi projekt pomohl prstoklad srovnat a eliminovat většinu nešvarů. A to zábavnou formou!

Daniel Gamrot

Kouč a mentor efektivity ve firmách a šéfredaktor Mítvšehotovo.cz 

Jak to tedy ve skutečnosti s tím psaním je?

Normostrana

normostrana – 1 800 znaků (pro zjednodušení = úhozů, byť těch je potřeba o něco málo více)

čistý čas psaní – zaměstnanec píšící běžným způsobem: = 16,4 minuty

čistý čas psaní – zaměstnanec píšící všemi deseti: = 8,7 minuty

úspora času = 50 %

Zajímavost: Člověk píšící deseti prsty dosahuje v průměru přesnosti 99,9 % oproti přesnosti 98,2 % u člověka píšícího dvěma či čtyřmi prsty.

Co z toho plyne?

Čím více vaši zaměstnanci používají při práci počítač, tím větší bude úspora. A s tou můžete naložit například tak, že zaměstnancům ve stejném čase dáte další práci, nebo budou moci jít dříve domů (zvláště pokud pracují přesčas).

„Chci, aby mí kolegové psali rychleji. Každé plýtvání časem, nejen ve výrobě, jsou náklady navíc!“

Leoš Tupec

majitel tiskárny

Kolik peněz ušetří vaše firma? 


Spočítejte si úsporu ve vaší firmě s naší kalkulačkou úspor.

Pojďme si to ukázat na příkladu.

Obvyklá rychlost psaní:

dvěma/čtyřmi prsty: 120 úhozů/min
všemi deseti: 200 úhozů/min

Ukažme si to na příkladu: 
Člověk napíše 30 e-mailů denně v průměru o 700 úhozech.
(Pro představu: něco přes 700 úhozů má tento popis našeho výpočtu.)

doba psaní při 120 úhozech za minutu: 175 minut
doba psaní při 200 úhozech za minutu: 105 minut

denní úspora: 70 minut

Při 20 pracovních dnech měsíčně je úspora 20×70 = 1 400 minut = 23,3 hodin měsíčně = 280 hodin ročně.
Při nákladech na zaměstnance např. 200 Kč/hod. to znamená, že u každého z nich vás stojí 4 660 Kč měsíčně to, že nepíše všemi deseti.

U firmy se 7 zaměstnanci v administrativě, kteří umí psát všemi deseti, to znamená úsporu 163 hodin měsíčně, tedy úsporu celého jednoho pracovního místa. Nemluvě o tom, že rychlost se s praxí už jen zvyšuje, takže přínos bude časem dále stoupat.

V uvedeném příkladu navíc nejde jen o náklady, někdy bývá několikanásobně nákladnější ušlý zisk. Například pokud prodáváte čas svého zaměstnance klientovi za 2 000 Kč/hod., s každou hodinou jeho pomalého psaní místo práce pro klienta vám tyto peníze zbytečně utíkají. V příkladu výše by vám tak za měsíc uniklo přes 45 000 Kč měsíčně.

Vaše investice a její návratnost

Průměrně 10 hodin zaměstnance na výuku psaní při nákladech 200 Kč/hod. (ať zůstaneme u čísel z příkladu výše) znamená 2 000 Kč.

Základní cena licence Psaní Hravě je 790 Kč. Balíčky pro firmy obsahují zvýhodněné ceny při hromadném nákupu licencí, které najdete v ceníku. Pro účely tohoto výpočtu zůstaňme u standardní ceny 790 Kč.

Váš celkový jednorázový náklad bude tedy maximálně 2 790 Kč, přičemž vaše úspora bude 4 660 Kč měsíčně.

Ultimátně píšící zaměstnanec do měsíce

Podle statistik se s naším kurzem Psaní Hravě pro firmy naučí zaměstnanec psát všemi deseti v průměru za 10 hodin čistého času. To vychází zhruba na měsíc tréninku, který si člověk může přizpůsobit (10–15 minut jednou za 2 dny).

Tip: Řekněte novým zaměstnancům, ať vám do dvou měsíců přinesou certifikát, který dostanou po dokončení kurzu. V menších firmách zase dobře funguje, když lidé trénují společně. Vyhlašte třeba každé poledne „15 minut psaní“ – lidé se při tréninku dobře baví a nadšení pak přenáší i do odpoledních hodin.

Společná zábava a týmová motivace 

Výuka psaní všemi deseti s naším kurzem není nudný proces. Bude je bavit stejně tak jako naše stávající uživatele, ať už z řad firem, škol nebo veřejnosti. Ve firemní verzi se zaměstnanci mohou také porovnávat mezi sebou a vy nad nimi máte plný přehled.

Zapojte psaní všemi deseti i do vašeho firemního procesu a posuňte výkonnost na novou úroveň.

Registrací získáte tipy, návody a případové studie, jak psaní všemi deseti do firemních procesů zapojit.

Co o Psaní Hravě říká lektor a školitel efektivity Dan Gamrot si můžete přečíst v jeho samostatném článku

Mohlo by vás zajímat

Top klávesové zkratky pro PC: psaní a editování textu

Top klávesové zkratky pro PC: psaní a editování textu

Umět ovládat počítač pomocí klávesnice je mnohem rychlejší, než když k tomu používáte myš. Spoustu věcí můžete zvládnout pomocí klávesových zkratek. Díky tomu zvládnete psaní i editování textu rychleji a dříve než zapomenete, co jste vlastně chtěli udělat.  Pokud...

Jak efektivně pracovat? Zkuste pomodoro!

Jak efektivně pracovat? Zkuste pomodoro!

Technik na zefektivnění práce je mnoho. Efektivita je zaklínací slovo dnešní doby. Možná proto, že okolo nás je tolik rušivých vlivů a tak snadno se rozptýlíme. Jak s tím skoncovat? Vyzkoušejte techniku pomodoro. Zasloužíte si přestávky Přijde Vám, že bych měla začít...