Vyberte stránku

Jak napsat zpětné lomítko? Článek s procvičením

autor: | 29. 06. 2021

Lomítko, zpětné lomítko a svislá čára jsou všechny překvapivě důležité znaky a to nejen při psaní kódu. Jak na ně na PC a na Macu?

Zpětné lomítko na PC

Můžete ho opět napsat více způsoby. Americká klávesnice ho má umístěné přímo mezi základními klávesami – můžete jej najít na třetí klávese za L směrem doprava. Ale pokud nechcete měnit klávesnice jenom kvůli jednomu znaku, můžete si klidně nechat českou klávesnici a použít buď levý anebo pravý Alt.

Zpětné lomítkoLevý altPravý alt
\Ctrl + Alt + QAltGr + Q
Tabulka zkratek pro psaní zpětného lomítka
Zpětné lomítko se píše pomocí Ctrl + Alt + Q
Ctrl + Alt + Q
Zpětné lomítko se píše pomocí AltGr + Q
AltGr + Q

Vyzkoušejte si to:

Některé klávesnice (tzv. ISO klávesnice) mají mezi Shiftem a Z/Y ještě jednu klávesu, která se používá právě pro zpětné lomítko. Nicméně nemají ji všichni.

Zpětné lomítko na ISO klávesnicích
ISO klávesnice

Jak na zpětné lomítko na Mac

Na Mac je situace mnohem jednodušší. Stejně jako u americké klávesnice totiž tento znak najdete ihned na klávesnici a to vedle Shiftu.

Psaní nejen zpětných lomítek

Pokud potřebujete vědět, jak napsat zpětné lomítko, tak je téměř jisté, že s klávesnicí trávíte poměrně značný čas. A díky kurzu Psaní Hravě se z ní navíc může stát Váš blízký kamarád. K plynulému a přesnému psaní je zapotřebí vědět nejen, kde se nachází jednotlivé znaky, jak napsat ty méně známé jako je třeba hvězdička či lomítko, ale úžasně usnadňuje život i to, pokud tyto znaky dokáží najít prsty sami. Vy se pak můžete pouze dívat na obrazovku a užívat si, že se na ní písmenka objevují tak rychle, jak si je pomyslíte.

Pokud se naučíte psát všemi deseti, dokonce života si budete užívat to, že jste produktivnější a čas, který byste jinak trávili koukáním na klávesnici, můžete nyní trávit třeba se svými dětmi anebo cestováním.

Kde se se zpětným lomítkem setkáte?

Zpětné lomítko se používá především v informace a v matematice. V matematice značí doplňek množiny, na příklad: A\B (což označuje všechny prvky, které nejsou součástí množiny B, ale zároveň patří do jiné větší množiny A.)

V informatice se může používat jako znak pro escape, oddělování jednotlivých adresářů a v programovacím jazyce BASIC znamená integrovanou množinu.

Mohlo by vás zajímat

10 tipů na vánoční online dárky

10 tipů na vánoční online dárky

Vánoce se blíží nezadržitelným tempem a spolu s nimi nás čekají také nekonečné fronty v obchodech při pořizování dárků pro naše blízké. Pokud ještě stále váháte nad tím, co komu pořídit pod stromeček, poradíme vám, jak se vyhnout nekonečným tlačenicím v obchodních...