Vyberte stránku

„Výuku psaní na klávesnici bych zavedla už na základních školách“, říká Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, vedoucí fyzioterapeut z FYZIOklinika.cz

autor: | 22. 10. 2023

Lidé pracující na počítači tvoří polovinu klientely fyzioterapeutů. Přichází s bolestmi zad, migrénami, stěžují si na brnění rukou nebo otékání nohou. Problém ale začíná u špatného sedu, ve kterém setrvávají i několik hodin denně.

Při psaní na klávesnici a koukání do monitoru se lidé obvykle hrbí a vysouvají bradu vpřed, což velmi zatěžuje krční páteř a šíjové svaly. Následky dlouhého sezení se pak řetězí do problémů po celém těle. Špatná pozice hrudníku, krku a hlavy se odráží ve zkrácených svalech, mění se tvar obratlů i kloubů.

 

 

Po deseti letech člověk zjistí, že už se ani vědomě narovnat neumí, je mu to nepříjemné a geometrie těla se stále zhoršuje. Dochází k útisku míšních kořenů i menších nervových vláken. Špatné držení páteře také působí na postupné výhřezy meziobratlových plotének a může být důvodem neurologických potíží.

Jak tedy udržet zdravý vzpřímený sed?

Existuje mnoho pomůcek, které mohou zlepšit správné držení těla nebo zmírnit již vzniklé nepříjemné bolesti. Mezi takové patří například ‚zdravé‘ židle s labilní plochou na sezení, které mají pod sedákem místo pevné nosné tyče pružinu, a pak také cenově dostupnější gymbally a balanční čočky. Stále je však třeba vnímat pomůcky jen jako druhotnou oporu, stěžejní zůstává povědomí o základech zdravého sedu, správného dýchání a zapojení svalů středu těla.

Výhody psaní všemi deseti

U lidí, kteří denně píší na počítači, může být velmi prospěšné i „psaní všemi deseti“, známé také jako „slepé psaní“. Je zřejmé, že lidé s touto dovedností píší na klávesnici rychleji, jsou v práci efektivnější, dělají méně chyb a vypadají profesionálně. Minimálně stejně významný přínos má psaní deseti prsty pro náš pohybový aparát, kdy zlepšuje ergonomii celého těla při práci s počítačem.

 

 

Pokud člověk umí psát všemi deseti prsty, snáz udrží hlavu a páteř vzpřímenou. Není nucen předsouvat bradu a sklánět se ke klávesnici, takže šetří krční i bederní páteř. Tzv. slepé psaní navíc podporuje správnou polohu rukou a prstů na klávesnici a zdokonaluje jemnou motoriku všech prstů.

Člověk, který píše jen pár prsty a často hledá ta správná písmenka, má zápěstí a předloktí obvykle zdvižené ve vzduchu. Tím ovšem aktivuje také bicepsy paže, trapézové svaly, deltový sval a další, které mohou při dlouhodobém napětí negativně působit na bolest šíje a hlavy. Naopak při psaní „všemi deseti“ je předloktí volně položené na podložce a stejně tak jsou uvolněné i trapézové a ramenní svaly. Jediné, co pracuje, je deset prstů.

Učit by se měly už děti

Předmět na výuku práce s počítačem bych zavedla povinně od první třídy. Žijeme v on-line světě, kde je internet zdrojem užitečných informací, ale také rizik. I malé děti mají přístup k počítačům a není možné jim ho odpírat. Proto by se už odmala měly učit, jak s internetem, a obecně s počítačem, pracovat, aby si uchovaly zdraví duševní i to fyzické.

 

 

Na vyšších stupních se obvykle po dětech práce na počítači vyžaduje, a to k zpracovávání domácích úkolů, ale i přímo v hodině. Přitom jen některé střední školy mají výuku psaní na klávesnici mezi volitelnými či nepovinnými předměty. To je z pohledu fyzioterapeuta nedostatečné. Děti, ale i dospělí, pak píší jedním prstem a shrbení se dívají do klávesnice namísto toho, aby napřímení sledovali text, který se jim objevuje na displeji. Taková koordinace není pro tělo ergonomicky výhodná, což znamená, že oči se rychleji unaví, zhorší se koncentrace, objeví se boleti šíje, zad a další.

 

 

I když se učení „slepému psaní“ může na začátku zdát náročné a pomalé, dlouhodobě se určitě vyplatí. Vzhledem k vývoji moderní společnosti a technologií v ní lze psaní všemi deseti prsty na klávesnici považovat za klíčovou dovednost budoucích pracovníků. A to nejen z důvodu efektivity práce, ale hlavně pro vliv na zdraví a vzpřímenou páteř „sedícího“ člověka.

 

Za článek a všechny cenné rady děkujeme Mgr. Ivě Bílkové, Cert. MDT, vedoucí fyzioterapeut z FYZIOklinika.cz

Mohlo by vás zajímat

Kdy začít a čas potřebný pro výuku

Kdy začít a čas potřebný pro výuku

Kdy začít s osvojením správného prstokladu?   Čím dříve, tím lépe. Nemá smysl učit psát všemi deseti děti ve školce, když neznají koncept písmenek, ale opravdu platí, že čím dříve tím lépe. Zvyk je železná košile a nová dovednost se učí lépe než přeučování té...

Jak správně sedět?

Jak správně sedět?

Dlouhodobé sezení u počítače není zdravé. A čím déle u počítače pracujeme, tím více hledáme polohu, ve které by se nám pohodlně pracovalo. Křížíme nohy, hrbíme se, nebo si podpíráme hlavu dlaní. V tomto článku vám poradíme, jak správně sedět, aby práce u počítače byla...

Prstkrabice a proč jí se svými žáky vyrobit

Prstkrabice a proč jí se svými žáky vyrobit

Je těžké přesvědčit žáky, aby se při psaní všemi deseti dívali pouze na obrazovku a nehledali písmenka na klávesnici? Jak jim pomoci, aby skutečně začali psát správným prstokladem a dívali se pouze na obrazovku? Vytvořte si společně prstkrabici! Co je prstkrabice a...