Vyberte stránku

Jak se píše nedělitelná mezera? Článek s procvičením!

autor: | 04. 08. 2021

Co znamená nedělitelná (nezlomitelná) mezera a proč je důležité naučit se jí psát? Toto a pár dalších drobností zjistíte v článku, kde si zároveň nově nabyté znalosti budete moci hned vyzkoušet.

Nedělitelná mezera na PC

Na PC se nezlomitelná mezera častokrát píše pomocí kláves Ctrl + Shift + mezera.

V případě, že Vám výše uvedený způsob nefunguje, je vždy možné se spolehnout na ASCII kódy, kde se nezlomitelná mezera napíše zmáčknutím klávesy Alt a vyťukání kódu 0160 na numerické klávesnici. Po puštění Altu se pevná mezera napíše.  

Pevná mezeraNa klávesniciASCII kód
 Ctrl + Shift + mezeraAlt + 0160
Jak se píše nezlomitelná mezera
Nedělitelná mezera se píše pomocí Shift + ctrl + mezerníku
Jak napsat nedělitelnou mezeru

Vyzkoušejte si to zde:

Nedělitelná mereza na Mac

U Macu je situace jednodušší a nedělitelná mezera se napíše pomocí klávesy Option a mezerníku. Případně Option + Shift + mezerník.

Prostor pro zkoušení máte zde:

Proč umět správně psát?

Psaní není jenom otázkou správného použití mezer. I když i ty jsou nepochybně důležité. Část dne psaním stráví skoro každý a není nic lepšího, než když můžete psát aniž byste museli přemýšlet nad tím, kde je jaké písmeno. Díky Psaní Hravě dokážete používat k psaní všechny své prsty. Každý z nich si vezme na starosti „svá“ písmenka a rázem budete psát tak rychle, jak Vám budou utíkat myšlenky.

Prvních deset kláves je zdarma, abyste mohli vyzkoušet, zda je to pro Vás to pravé.

K čemu je dobrá nedělitelná mezera?

Krátká odpověď: k tomu, aby se nám nerozdělily věci, které mají být spolu.

Dlouhá odpověď: nedělitelná mezera se používá vždy tam, kde je potřeba dát mezeru, ale zároveň nechcete, aby se Vám na konci řádku jednotlivé části daného výrazu rozdělily. Například v češtině nikdy nenecháváme na konci řádku samotné nepřízvučné předložky (v rámci … ), pokud za číslem následuje jednotka (10 km), u telefonních čísel (+420 774 555 333), mezi jmény a tituly (A. Nováková, Ing. Nováková), u datumů (4. 8. 2021) …

U všech těchto příkladů si představte, že máte číst text a první část zůstane na horním řádku a druhá za mezerou se posune na další řádek. To by bylo pro čtenáře nepříjemné … a proto se používá nedělitelná mezera.

Ještě jedna zajímavost: Kromě nedělitelné mezery existuje ještě pevná mezera. Ta je nejenom nezlomitelná, ale ještě navíc má pevně danou šířku, zatímco ta nedělitelná se svou šířkou přizpůsobuje textu.

Mohlo by vás zajímat

Jak napsat stupeň ° ? Článek s procvičením

Jak napsat stupeň ° ? Článek s procvičením

Stupeň patří mezi znaky, které nepoužíváme dost často na to, abychom si snadno zapamatovali, kde se nachází, ale zároveň je přeci jenom potřeba. Takže kde stupeň najdeme a jak to udělat, abychom ho při psaní nemuseli již vícekrát hledat? Jak na stupeň ° na PC Stupeň...

Jak se píše ampersand? Článek s procvičením!

Jak se píše ampersand? Článek s procvičením!

Ampersand je legrační slovo reprezentující spojku "a" či "et" (latinské a). V češtině se mu častokrát říkalo obchodní A. Proč? A jak jej napsat najdete v tomto článku. Ampersand na PC V první řadě je potřeba si dát pozor na to, jakou máte klávesnici. A to i českou....