Vyberte stránku

O nás – proč vzniklo Psaní Hravě?

autor: | 19. 08. 2020

V Psaní Hravě věříme dvěma věcem:

  • 1) Psaní všemi deseti má obrovský přínos a stojí za to to umět
  • 2) Výuka psaní všemi deseti má být jednoduchá, zábavná a dostupná

1) Psaní všemi deseti má pro moderního člověka obrovský přínos a stojí za to to umět

Znáte někoho, kdo nepoužívá počítač? My ne. A myslíme si, že je důležité čas u něj trávit efektivně a zdravě. Psaní všemi deseti je způsob, jak toho docílit. Jak?

Úspora času

Tenhle přínos se zdá být jasný, ale podívejme se na něj pořádně.

Jaké to je, když píšete 2x rychleji? Nebo dokonce 3x? 

2,5 hodiny týdně navíc

Dejme tomu, že píšete 100 úhozů za minutu “všemi čtyřmi” a denně psaním strávíte asi 2 hodiny čistého času (myslíme opravdu psaním, ne přemýšlením). To máte e-maily, různé dokumenty, chatování a třeba i jen vlastní poznámky…

Když budete psát “jen” 2x rychleji, tak ušetříte hodinu denně. Celou hodinu.

To je 2,5 hodiny jen za pracovní týden (dejme tomu, že víkendy trávíte s rodinou).

Jak skvělé by bylo mít 2,5 hodiny týdně navíc?A co 10 hodin za měsíc nebo 120 hodin za rok? Jak byste je využili, ať už v práci nebo v osobním životě?

Šli byste sportovat, jeli na dovolenou, nebo si četli?

Stačí naučit se psát všemi deseti.

Jak psát všemi deseti
Jak psát všemi deseti

Velká investice?

Většina lidí denně  počítač používá, ale všemi deseti nepíše.. ..Možná je to zrovna váš doktor (snad jste nečekali dlouho v čekárně) nebo paní na poště. Zamyslete se nad tím. Proč to neumí? 

Protože jsou přesvědčeni, že naučit se psát všemi deseti zabere dost času a úsilí. A že je to nebude bavit. Ta investice se jim zdá příliš velká. 

Jenže my víme, že to tak být nemusí. A to je důvod, proč vzniklo Psaní Hravě! 

Uživatelům Psaní Hravě trvá v průměru 10 hodin čistého času tréninku (= hraní her) na to, aby si osvojili základní prstoklad. Když si to rozložíte po ideálně 15-20 minutách denně, vychází vás osvojení si této dovednosti zhruba na měsíc.

Je to jako s řízením auta. Když začínáte, musíte se na vše soustředit, ale po čase to začne jít tak nějak “samo”. Po osvojení základního prstokladu nejenže už píšete o něco rychleji, ale od té chvíle už  píšete “správně” i v praxi, takže při každém psaní trénujete. 

Psaní Hravě je navíc navrženo tak, aby lidi bavilo. Čímž z toho bubáka (“bude to náročné a nebude mě to bavit”) děláme něco atraktivního. O tom ale víc ve druhé části.

Díky tomu všemu je naučit se psát správně opravdu jednoduché. A nezáleží na tom, jestli jste mladí, nebo staří (od kterých často slýcháme “to už nemá cenu”). 

Čas, který ušetříte, je však pouhým zlomkem toho, co vám psaní všemi deseti do života přinese. To, co skutečně ucítíte, se týká vašeho…

Zdraví

Hodně z nás tráví za počítačem tolik času, že je opravdu důležité dávat pozor na to, abychom si neustálým sezením před obrazovkou neničili zdraví. Jak tomu pomůže psaní všemi deseti?

přepínání pohledu z monitoru na klávesnici zdržuje a frustruje
přepínání pohledu z monitoru na klávesnici zdržuje a frustruje

Přepínání sem a tam

Představte si, že píšete “všemi čtyřmi” a díváte u toho na klávesnici. A pak se konečně podíváte  na obrazovku na to, co jste napsali. A světe div se, zjistíte, že tam máte chybu. Abyste ji opravili, musíte se podívat znovu na klávesnici. Po opravě si opět zkontrolujete na obrazovce, že je opravená… je vám asi jasné, kam tím míříme. Skákání očima mezi klávesnicí a monitorem psaní neuvěřitelně zpomaluje.

Kromě toho tím dostávají  vaše oči pořádnou zátěž. A oči máte jen jedny (resp. dvě).

Náš Jirka se občas při psaní dívá chvíli z okna. Protože nepotřebuje vidět klávesnici a dokonce ani monitor (pokud je to souvislý text a ví, co chce napsat). Jeho oči si tak mohou od záře monitoru příjemně odpočinout, třeba výhledem na zelené stromy. Hned se cítí lépe.

Zdravé sezení

Záda máme taky jen jedny, a proto je důležité sedět správně. Je to tak důležité, že jsme připravili i sérii článků o zdravém sezení.

Ale zdravě sedět nejde, pokud se pořád co chvíli díváte na klávesnici. To totiž předkláníte hlavu a celá zdravá pozice je ta tam. Vyzkoušejte si to a ucítíte.

Správné držení těla
Správné držení těla

Správný prstoklad

Při správném psaní všemi deseti dělají naše ruce úspornější pohyby. Nehledě na to, že rozdělit práci mezi 10 prstů je mnohem efektivnější, než to nechat pouze na dvou nebo čtyřech vybraných. Navíc díky tomu můžete využívat ergonomické klávesnice, které sníží napětí v zápěstí. Jak může taková klávesnice vypadat? Prsty našeho Lukáše například létají po této krasavici.

Ergonomická klávesnice - Microsoft Ergo Sculpt klávesnice
Ergonomická klávesnice – Microsoft Ergo Sculpt klávesnice


Pozornost lepším směrem

Když si člověk zautomatizuje správné psaní, nemusí mu věnovat příliš pozornosti. A tu pozornost může využít jinak a lépe. Výsledkem jsou kvalitnější texty. Opět zmíníme náš jednoduchý příklad s ovládáním vozidla.

Dokud jste se v autoškole příliš soustředili na samotné ovládání vozidla, nevšímali jste si tolik provozu (což není úplně ideální). Po čase jste si zvykli a ovládání auta zautomatizovali. Tím se kvalita vašeho řízení výrazně zlepšila. A dnes si dokonce dokážete mnohdy povídat se spolujezdcem.

Plynulost přenosu myšlenek do textu

Psaní všemi deseti jede “na automat”. Díky tomu můžete věnovat pozornost svým myšlenkám a  zachytit je tak, jak přicházejí. Nejsou tam chyby a překlepy, co by vás rušily. Žádné přepínání očima mezi monitorem a klávesnicí. Myšlenky je potřeba zachytit rychle. A pokud píšete pomalu, všechny je zapsat zkrátka nestihnete. A kolikrát se vám stalo, že jste měli skvělou myšlenku, která se za chvíli rozplynula jako pára nad hrncem?

Je to jako když mluvíte plynně nějakým jazykem. Třeba česky. Prostě řeknete, co chcete. Nezaseknete se na tom, že si musíte vzpomenout, jak se to řekne. Ani nakonec neřeknete jen půlku, protože zformulovat celou myšlenku by bylo příliš náročné. (Srovnejte s angličtinou, estonštinou, nebo s něčím, co se právě učíte.)

S psaním je to stejné.

Více přesnosti, méně překlepů

Psaním všemi deseti snížíte počet “překlepů” a pravopisných chyb v textu. Se správným prstokladem ví každý váš prst, kam se pro dané písmenko natáhnout. Tím se dramaticky zvýší vaše přesnost. Navíc, když nějakou tu chybku uděláte, prakticky okamžitě si jí všimnete, jelikož se díváte na monitor už během psaní. 

K(lávesnice)očka proti myši.

Lidé se učí používat nové technologie, ale jen po softwarové stránce. Přitom u každého softwaru používají to samé – myš a klávesnici; takže stojí za to naučit se je ovládat pořádně. Mnohonásobně se to vrátí.

Čím dříve, tím lépe

V mladém věku žáci používají ve velké míře mobil a tablet více než počítač, ale když se jich ptáme, jak to vidí do budoucna, říkají, že budou více a více používat počítač – pro psaní textů, pro práci atd. A překvapivě hodně z nich nám řeklo, že chápou důležitost psaní všemi deseti.

Málokdo ale jde tak daleko, že se psaní všemi deseti sám naučí. Proto pokud se naučí psát všemi deseti už během školní výuky, v pozdějším věku to velmi ocení. To je zkušenost většiny těch, kteří už píšou všemi deseti a se kterými jsme se měli možnost potkat – naučili se to ve škole a jsou za to neskutečně vděční.

Někteří učitelé nám říkají, že “v hodinách informatiky na to není čas”. Na to máme dvě odpovědi. Zaprvé, žáci  mohou v Psaní Hravě psát bez problému i doma (o tom níže). A zadruhé, je otázkou, kolik ze stávající náplně hodin informatiky budou žáci využívat v praxi, a to až několik hodin denně po zbytek jejich života. 

Neznamená to, že člověk musí být teenager, aby si užil přínosy, které mu psaní všemi deseti nabízí. Známe spoustu lidí, kteří měli chuť udělat v životě změnu. Jednou z nich u nich byl i větší respekt ke svému času a svým možnostem. Jak říkával Jirkův dědeček – nikdy není pozdě, ale vždy je nejvyšší čas.

2) Výuka psaní všemi deseti má být jednoduchá, zábavná a dostupná

Řada lidí neumí psát všemi deseti, protože si myslí, že naučit se to je těžké, zdlouhavé a nudné. My ale víme, že to jde s lehkostí a zábavně. A proto vzniklo Psaní Hravě. Děláme to zkrátka jinak, než bylo doteď zvykem, abychom přiblížili dovednost psaní všemi deseti co nejvíce lidem, kteří si na tom nechtějí vylámat zuby.

Na jakých principech Psaní Hravě stojí?

Zábava

Měníme dril na hru. Namísto nudného opisování uživatelé Psaní Hravě hrají hry. Efekt je stejný, zautomatizují si ovládání jednotlivých kláves. Ale při té výuce se cítí mnohem lépe.

Když nás něco nebaví, málokdy u toho vydržíme. Musíme mít buď silnou disciplínu, nebo to musíme mít povinně (jako třeba žáci ve školách). Zábavnost výuky je podle nás jediný způsob, jak psaní všemi deseti přiblížit veřejnosti. A funguje to. 

I mnozí učitelé si už uvědomují, že když žáky výuka psaní nebude bavit, mohou na to zanevřít a mimo školu psát postaru. Při návštěvě jedné školy jsme se ve třídě ptali, kolik žáků po roce a půl (!) výuky v jednom zastaralém programu píše běžně (mimo školu) všemi deseti. Z patnácti to byl jeden… 

Pozitivní motivace

Nevěřili byste, kolik hráčů se vrací ke cvičením, která neodehráli na plné 3 hvězdičky, aby si vylepšili skóre. A tím samozřejmě procvičují to, co jim nešlo. Ale neberou to jako trest, spíš jako výzvu. Chtějí mít přece plný počet hvězdiček.

Za chyby netrestáme více, než je nutné. Nenutíme hráče se vracet, nestrháváme jim body. Když udělají moc chyb, tak zkrátka jen danou hru nevyhrají. Ale mají možnost ji opakovat, kolikrát chtějí.

Hráči vidí svůj postup  a mají tak motivaci dostat se do další úrovně k dalším klávesám. A pak až do Moře příležitostí, kde mohou trénovat pokročilé dovednosti. 

Pravidelnost

Lépe 10 minut každý den než hodinu jednou týdně. Platí to jak pro fyzické cvičení, tak i pro trénink psaní všemi deseti. Každá hra zabere 1-2 minuty, takže si k tomu člověk může sednout, když má zrovna čas. Třeba i několikrát za den. A ono se to nasčítá.

Naopak hrát třeba 2 hodiny v kuse už nemá příliš smysl, protože nově naučené pohyby se musí ukotvit ve svalové paměti prstů – a to chce čas, ne další úsilí.

Proto až se vám někdy v Psaní Hravě nebude dařit, dejte si pauzu a vraťte se k tomu další den. Budete překvapeni.

Jednoduchá dostupnost

Psaní Hravě je online. Běží v každém moderním prohlížeči bez jakékoliv instalace (Starý Internet explorer nepoužíváte už Internet Explorer nepoužíváte, že ne?). Takže můžete hrát odkudkoliv, kde máte počítač s internetem. Doma, v práci, ve škole, na cestách…

Je to výhoda i pro učitele, kteří nechtějí ve svých hodinách zabrat výukou psaní všemi deseti příliš času. Jednoduše nechají žáky hrát doma a v hodině mohou jen během několika málo minut zkontrolovat jejich prstoklad nebo správné sezení. Zároveň uvidí výsledky žáků z hraní doma, protože celé Psaní Hravě funguje online. 

A má to ještě jednu výhodu. Okamžitě jsou vám totiž dostupná veškerá vylepšení, která na Psaní Hravě uděláme. Nemusíte nic instalovat, aktualizovat nebo kupovat novou verzi aplikace. Máte vždycky automaticky nejnovější verzi.

Srozumitelnost a příjemné používání

Dbáme na to, aby se Psaní Hravě hráčům i učitelům dobře používalo. Získáváme zpětnou vazbu a podle toho jej dále vylepšujeme. Věděli jste třeba, že po každé hře nemusíte vůbec sahat na myš a jen stiskem mezerníku můžete přejít na další hru nebo  klávesou “A” si hru zopakovat?

Další informace také přidáváme na náš blog, na kterém se právě nacházíte. Články řadíme podle kategorií. Najdete zde informace o tom, jak využít Psaní Hravě na maximum, spolu s tipy pro učitele na výuku s Psaní Hravě.

Jsme také k dispozici na e-mailu (info@psanihrave.cz) a s učiteli a lidmi z firem jsme v neustálém kontaktu a pomáháme jim vzít si z Psaní Hravě to nejlepší.

Zkrátka, když už to děláme, tak pořádně. A nehledáme důvody, proč něco nejde, ale způsoby, jak to udělat.

Co dál? Vyzkoušejte Psaní Hravě!

Pokud ještě nepíšete všemi deseti, běžte hrát. A pokud s vámi rezonuje náš přístup, budeme rádi za sdílení Psaní Hravě lidem, kterým by mohlo pomoci. Děkujeme!


Mohlo by vás zajímat

Jak napsat euro, hashtag nebo paragraf?

Jak napsat euro, hashtag nebo paragraf?

Také už jste se ocitli v takové situaci, kdy jste chtěli napsat například euro €, hastag # či paragraf §, ale nevěděli jste, jak na to, a tak jste jej nakonec odněkud zkopírovali? Abyste už víckrát čas zbytečným hledáním, sepsali jsme vám takový malý tahák na...