Vyberte stránku

Jak se píše hvězdička :* ? Článek s procvičením!

autor: | 29. 06. 2021

Hvězdička je oblíbená, pokud někomu přes chat posíláte pusu. Znak hvězdička se také používá, pokud v textu chcete dodat nějaké informace pod čarou. Napsání hvězdičky je jednoduché, pokud máte numerickou klávesnici. U ní je pro hvězdičku přímo tlačítko, ale co dělat, pokud jí nemáte?

Jak se píše znak hvězdička na klávesnici

Hvězdičku můžete napsat, když zmáčknete najednou klávesy Ctrl, levý Altu a mínus (CTRL+Alt+-)

Hvězdička pomocí levého altu
Znak hvězdička pomocí levého altu

Anebo pomocí pravého Altu a mínus (AltGr + – )

Hvězdička pomocí pravého altu
Znak hvězdička pomocí pravého altu

Vyzkoušejte si to:

Hvězdička Levý alt Pravý alt
* ctrl + Alt + – Alt Gr + –
Jak napsat znak hvězdička na klávesnici

Znak hvězdička pomocí ASCII kódů

Stejně tak jako ostatní znaky, i pro hvězdičku najdete její ASCII kód. Hvězdičku můžete napsat pomocí levého altu a numerické klávesnice kódem 42.

Pokud máte numerickou klávesnici, zkuste si, zda vám to funguje:

Jak napsat znak hvězdička na macOS

Hodila by se vám hvězdička na macu? Samozřejmě prozradíme vám i to a postup si můžete rovnou vyzkoušet.

Hvězdička macOS  
* Option + 8  
Jak napsat znak hvězdička na macu

Psaní na klávesnici

Udělat z klávesnice svého nejlepšího kamaráda není těžké, ale jako u všech dobrých přátelství, i tomuto musíte věnovat čas. Samotné zkratky se naučíte hravě, pak přichází na řadu procvičování, dokud se nestanou vaší druhou přirozeností. Pokud vás láká naučit se používat klávesnici jako profesionál, umět zapojit všechny prsty a naučit se běžné znaky, kurz Psaní Hravě je tu pro vás.

Kdy se používá znak hvězdička

Hvězdička byla poprvé použita už v textech starých Řeků, kteří malými pomlčkami, křížky a hvězdičkami označovali místa v textu, kde chtěli přidat svůj komentář či opravu. Dodnes je hvězdička používaná u poznámek pod čarou či u anotací. Dále se s ní v textu můžete setkat, pokud se udává datum narození, např. Karel Čapek (*1890), anebo při násobení, pokud se rozhodnete nepoužít speciální znak pro krát, tj. 5*8=40.

S hvězdičkou se můžete setkat, pokud autor chtěl v textu použít sprosté slovo, ale zároveň nechtěl, anebo nebylo vhodné, aby celé slovo bylo výslovně uvedeno (třeba oblíbené anglické F*ck).

Neméně oblíbená je v programování, kde může znamenat mnoho různých věcí, v závislosti na tom v jakém jazyce programujete.

V průběhu staletí se vzhledově trochu změnila. Nejprve se jednalo o křížek s čtyřmi tečkami, postupně se tyto tečky spojily a vznikla hvězdička s osmi cípy. Dnes je nejběžnější pěti anebo šesticípá v závislosti na tom, jaký se používá font a styl.

Mohlo by vás zajímat

Motivace: jak si ji udržet a jak se bez ní obejít

Motivace: jak si ji udržet a jak se bez ní obejít

Motivace je síla, která pomáhá v aktivitě setrvat navzdory všemu. Všichni známe nadšené začátky, kdy se rozhodneme, že se naučíme anglicky, hrát na kytaru anebo psát všemi deseti. Nadšení a nové začátky jsou krásné a postup je rychlý. A pak přijde život a s ním běžné...