Vyberte stránku

Prstkrabice, aneb proč strkat prsty skrz krabici?

autor: | 21. 09. 2021

Jakým způsobem docílíte toho, že budete psát skutečně rychle? Jednoduše: naučíte se psát bez koukání na klávesnici. A v tom vám právě pomůže prstkrabice.

Proč je prstkrabice důležitá?

Na rychlosti vašich prstů vlastně ze začátku tolik nezáleží. Můžete psát relativně rychle i třemi prsty a při koukání se na klávesnici, ale mezi mistry se takto nedostanete. Tato technika má svůj limit (a to poměrně dost nízký). Jediné, jak se dostanete dál, je, když vaše prsty budou umět psát samy, aniž byste očima hledali jednotlivé klávesy.

Pokud se naučíte správný prstoklad, bude každý prst obsluhovat svoje písmenka a když budete chtít napsat T, levý prsteníček bude vědět, že má vyrazit vzhůru. A jenom tak můžete psát skutečně rychle. Když se to naučíte bez koukání na klávesnici. Je to krásný pocit, když píšete všemi deseti, a slova se zjevují na obrazovce tak plynule a okamžitě, jak se Vám formují v hlavě. 

A teď už k té prstkrabici.

Líbila se Vám výše načrtnutá představa? Prstkrabice Vám může pomoci v tom, abyste se tam dostali. Protože už od první chvíle budete mít zakrytou klávesnici, tak se hned ze začátku naučíte, jak psát, aby si prsty samy pamatovaly, kde je jaké písmeno.

Jak prstkrabici vyrobit?

Prstkrabici si můžete vyrobit velmi jednoduše z krabice, z kartónu anebo třeba z krabiček od čaje. Konkrétní návod si můžete stáhnout zde. Můžete ji mít hotovou za 15 minut (pokud neřešíte trochu nerovné hrany), anebo s trochou péče a měření za 30 minut. A nezapomeňte si ji i ozdobit podle své fantazie.

Prstkrabice vytvořená z krabiček od čaje
Prstkrabice vytvořená z krabiček od čaje

Je to jednoduchá pomůcka, kterou ze začátku nebudete mít rádi, ale vydržte to s ní. Naučíte se psát všemi deseti mnohem rychleji.

P.S.: Ve spojených státech, když se učí psát všemi deseti, tak si takovou podobnou prstkrabici kupují za $26. My si jí dokážeme vyrobit sami za 20 minut i s hezkou dekorací 🙂

A když už víte, jak se rychleji naučit psát všemi deseti, nezapomeňte, že je důležité u psaní i správně sedět.

Mohlo by vás zajímat

Styly výuky – odlišnosti, specifika a použití

Styly výuky – odlišnosti, specifika a použití

V praxi se setkáváme s nasazením výuky psaní všemi deseti v mnoha případech - školy, malé, velké, základní, střední, odborné, gymnázia a nebo zájmové kroužky. V závislosti na vaší situaci se může použití Psaní Hravě pro školy lišit a na tyto rozdíly se teď podíváme,...