Vyberte stránku

Přemýšlejte pomocí klávesnice

autor: | 21. 09. 2022

Píšu především proto, abych zjistil, co si myslím, a dokud to nenapíšu, tak to pořádně nevím.

— Kevin Kelly, spisovatel, editor a nakladatel.

Myslíte, že máte všechno v hlavě? Dokážete rozvinout myšlenku jenom tím, že ji máte v hlavě a přemýšlíte o ní? Většina lidí má ze začátku pocit, že ano, dokud nezjistí, že pomocí psaní dokáže myšlenku a přemýšlení dostat na úplně jinou úroveň.

Přemýšlení je totiž mnohem jednodušší a rozvinutější, když si na pomoc vezmete tužku a papír anebo klávesnici.

Proč je dobré mít k přemýšlení pomůcky?

Již nějakou dobu víme, že náš mozek má pouze omezený počet “slotů” a může udržet jen určité množství myšlenek. Je pro něj překvapivě těžké jednu myšlenku držet a zároveň jí rozvíjet. 

Možná sami víte, že se vám lépe přemýšlí, když u toho můžete mluvit anebo diskutovat s někým blízkým, když si můžete kreslit myšlenkové mapy anebo psát. Je tak možné přijít na mnohem vyšší počet řešení a být mnohem kreativnější. Občas díky psaní zjistíte, že existují lepší řešení, než jste si původně jen mysleli.

Psaní jako pomůcka

Ať již používáte myšlenkové mapy či brainstorming, všechno to jsou nástroje, které vám prostřednictvím psaní pomáhají, abyste objevili myšlenky, které už máte, ale které nevydolujete z hlavy, pokud “jenom” sedíte a přemýšlíte. 

Díky psaní můžete začít snáze rozvíjet své myšlenky, ale také poznat, co si skutečně myslíte. V případě, že k danému tématu začnete uvolněně psát, můžou se před vámi začít objevovat myšlenky, o kterých jste možná ani na vědomé úrovni nevěděli, že je máte.

Stejně tak je psaní skvělá cesta k učení se. Díky tomu, že si děláte poznámky či vypisujete nejdůležitější body, zapojujete při myšlení další smysly, což vede ke snazšímu učení.

Psaní je (nejen) cesta k tomu:

  • jak rozvíjet své myšlenky,
  • jak zjistit, co si skutečně myslíte,
  • jak se lépe a efektivněji učit.

Terapeutické využití psaní

Automatické psaní může také sloužit jako terapeutický nástroj. Nejen, že se díky němu můžete lépe poznat, ale také vám pomůže dostat na papír či na obrazovku všechno, co vás tíží.

Psaní je cesta, jak uvolnit hlavu od stresu a moci se lépe soustředit na ostatní úkoly, které máte před sebou. Pokud se vaše mysl stále dokola vrací k určitému problému, můžete jej svěřit obrazovce a pohnout se dál či začít hledat skutečné řešení. 

Psát rukou či na klávesnici?

Všechny výše zmíněné výhody získáte, ať už budete psát rukou na papír anebo na klávesnici. Do určité míry tedy výběr závisí pouze na vaší preferenci. Mnoho lidí má své oblíbené sešity a bloky a před spaním si tam píše myšlenky týkající se uplynulého dne.

Psaní na klávesnici má jednu zcela zásadní výhodu: psaní všemi deseti na klávesnici je rychlejší než psaní tužkou.

Rychlost psaní je důležitá proto, že prsty tak dokáží rychleji zachytit všechny myšlenky, které se vám v mysli objeví. Ačkoliv je nakonec třeba nevyužijete všechny, alespoň o žádnou nepřijdete a můžete si pak vybírat, co se vám bude nejlépe hodit. Pokud se příliš brzdíte psaním rukou či nepíšete všema deseti, vaše kreativita a uvolněnost je nižší.

V průběhu dne v práci je také pro mnohé snazší otevřít si nový dokument a začít vymýšlet řešení, které zrovna potřebují najít. Je to rychlejší a snáze se k tomu dá vrátit.

Pokud chcete psaní začlenit do své běžné denní a pracovní rutiny, psaní všemi deseti pro vás bude mít veliký přínos. Vyzkoušejte kurz Psaní Hravě a získejte tuto dovednost za 10 hodin tréninku. Prvních 10 kláves máte zdarma.

Mohlo by vás zajímat