Vyberte stránku

Proč bude psaní všemi deseti aktuální i za deset let?

autor: | 27. 04. 2023

Jako moderní lidé dnes zažíváme novou éru technologií a chytrých řešení. Komunikujeme a pracujeme online, zvykáme si na virtuální realitu, těžkou práci za nás dělají roboti. A umělá inteligence (AI) v současné době zažívá obrovský boom.

V kontextu toho všeho se může zdát, že zvládnutí psaní všemi deseti na klávesnici je zbytečné a brzy upadne v zapomnění. Ale každá mince má dvě strany. A stejně jako mají různé inovace své klady, mají i své zápory a omezení. Někdy prostě zůstaneme u dobré a osvědčené klasiky – klávesnice a počítače. Nemyslíte?

Zde jsou 4 důvody, proč bude psaní všemi deseti aktuální i v příštím desetiletí.

1. AI nezvládne všechno

Dnes již existuje umělá inteligence (AI) a algoritmy, které dokáží generovat text. AI však nedokáže generovat text bez lidského dohledu. Je třeba jí zadat úkol a text, který vygeneruje, zkontrolovat a upravit nebo naformátovat. K tomu všemu je stále třeba používat klávesnici.

via GIPHY

TIP: Ovládání počítače pomocí klávesnice je mnohem rychlejší než pomocí myši. Klávesové zkratky vám pomohou psát a upravovat text opravdu rychle. Návod, jak na to, a přehledný tahák najdete v článku Klávesové zkratky pro počítač: psaní a úpravy textu.

2. Hlasové ovládání je dobré, ale…

Přestože existují technologie, jako je hlasové ovládání, není vždy možné je použít. Například v kavárně nebo na ulici, kde je velký hluk a ruch. V takovém prostředí může být obtížné slyšet hlasové příkazy. Kromě toho technologie často špatně překládá mluvená slova, což vede k chybám v textu. Další nevýhodou je, že některé věci prostě nelze zadat hlasem, například některá jména a faktické údaje.

Věděli jste, že přibližně polovina kláves na klávesnici slouží k psaní písmen, čísel nebo znaků? Zbývající slouží k provedení určité akce a více možností poskytuje současný stisk několika těchto kláves.

3. Stará dobrá klasika

Je toho hodně vymyšleno, ale ne všechno se osvědčilo v praxi. Počítače a notebooky, k nimž neodmyslitelně patří klávesnice a myš, nelze jen tak něčím nahradit. Přestože trendem dnešní doby je, aby různá IT zařízení byla kompaktní, co nejmenší a nejlehčí, druhou stranou sinusoidy je praktické využití.

Mnoho formátovaných klávesových zkratek bylo například testováno na chytrých telefonech. Problémem bylo, jak dostat jednotlivé klávesy na tak malou plochu. Jednou z velmi oblíbených metod byla takzvaná „softwarová klávesnice“, která je vybavena vizuálním displejem s vestavěnou dotykovou technologií. Text se zadává klepáním na klávesy stylusem nebo prstem. Když se softwarová klávesnice nepoužívá, zmizí. Kdo z nás si však dokáže představit, že by takto pracoval několik hodin denně?

via GIPHY

Klávesnice jsou součástí historie počítačů od samého počátku. Svou podobu však klávesnice získala až o něco později. V roce 1868 si Christopher L. Sholes nechal patentovat první praktický moderní psací stroj a po řadě technologického vývoje se psací stroj postupně vyvinul v počítačovou klávesnici, kterou známe dnes.

4. Psaní všemi deseti není jen o psaní

Umět psát všemi deseti klávesami na klávesnici je skvělá dovednost, ale tím to nekončí. Mluvíme zde o celkovém ovládání klávesnice – o znalosti alespoň nejčastěji používaných klávesových zkratek, speciálních znaků nebo různých funkcí jednotlivých kláves. Pokud toto ovládáte, ušetříte si spoustu času a energie. A ano, určitě i nervy.

Chcete se naučit správně ovládat klávesnici?

Vyzkoušejte si bezplatně kurz Psaní Hravě. Naučíme vás správně psát prstokladem a psát na klávesnici – a zvládnete to jen hraním jednoduchých her a zábavou.

Mohlo by vás zajímat

Ušetřete náklady zvýšením efektivity svých lidí

Ušetřete náklady zvýšením efektivity svých lidí

Pokud naučíte své zaměstnance psát všemi deseti, můžete na nákladech na každého z nich ušetřit i 5 000 Kč za měsíc. My to máme spočítané. Co vy?  Schválně, už jste si někdy stopovali, za jak dlouho zvládnou vaši kolegové vyřídit e-mail? Odpovědět klientovi?...

Motivace: jak si ji udržet a jak se bez ní obejít

Motivace: jak si ji udržet a jak se bez ní obejít

Motivace je síla, která pomáhá v aktivitě setrvat navzdory všemu. Všichni známe nadšené začátky, kdy se rozhodneme, že se naučíme anglicky, hrát na kytaru anebo psát všemi deseti. Nadšení a nové začátky jsou krásné a postup je rychlý. A pak přijde život a s ním běžné...