Vyberte stránku

Prstkrabice a proč jí se svými žáky vyrobit

autor: | 21. 09. 2021

Je těžké přesvědčit žáky, aby se při psaní všemi deseti dívali pouze na obrazovku a nehledali písmenka na klávesnici? Jak jim pomoci, aby skutečně začali psát správným prstokladem a dívali se pouze na obrazovku? Vytvořte si společně prstkrabici!

Co je prstkrabice a jak jí vyrobit?

Prstkrabice, anebo jakákoliv pomůcka, která zabraňuje dívat se na klávesnici, donutí žáka k tomu, aby si skutečně vytvořil pouze mentální mapu a naučil se k psaní na klávesnici používat ty správné prsty. Ze začátku to pro ně bude obtížnější, než kdyby měli šanci alespoň nakouknout. Ale nakonec se jim to vyplatí a psaní všemi deseti zvládnou mnohem rychleji.

Pokud si během výtvarné výchovy dokážete najít chvíli, věnujte jí výrobě prstkrabice. Můžete ji vyrobit z větší krabice, z kartonu, anebo použijte třeba krabičky od čaje.

Ve Spojených státech se s podobnou pomůckou psaní všemi deseti vyučuje a každého to stojí $26. U nás to zvládneme během hodiny výtvarky.

Přesný návod na výrobu prstkrabice najdete zde.

Výroba zabere i s dekorací přibližně hodinu a vznikne originální krabice na zakrytí klávesnice. Navíc žáky už nemusíte kontrolovat a napomínat. Stejnou prstkrabici si mohou vyrobit i na doma a budete si tak jistí, že i tam trénují správně.

Propojení s jinými předměty

Tato aktivita se dá spojit i s jinými dovednostmi a znalostmi. Žáci si mohou prstkrabici ozdobit anglickými slovíčky, mohou spočítat objem prstkrabice či obsahy jednotlivých stran, … Ať si na prstkrabici namalují, co v budoucnu chtějí dělat, a jak jim v tom pomůže psaní všemi deseti.

Není nad pořádnou motivaci a možnost stále na prstkrabici vidět, jak jako budoucí novinářka píšu všemi deseti jeden článek za druhým, anebo jak jako ochránkyně zvířat píši tiskové zprávy o jejich záchraně. A pomocí prstkrabice k tomu budou vaši žáci zase o krůček blíže.

Pokud vás zajímají zkušenosti z výuky s Psaním Hravě, máme pro vás případové studie ze základní školy v Plzni a ze základní školy v Týnci nad Sázavou.

Na výukové programy je možné získat grant.

 

1x za 3 měsíce od nás přes 1900 učitelů dostává tipy, jak získávat peníze z dotací na svou výuku, nejen na Psaní Hravě.

Mohlo by vás zajímat

Jak se píše stříška ^ ? Článek s procvičením

Jak se píše stříška ^ ? Článek s procvičením

Stříška se hodí nejen v matematice jako znak pro umocňování, ale využijete ji i jako diakritické znaménko třeba ve slovenštině, francouzštině a v řadě dalších jazyků. Stříška jako diakritické znaménko Stříška se píše pomocí pravého i levého altu (a ctrl) a tlačíka...

Jak souvisí psaní všemi deseti s angličtinou?

Jak souvisí psaní všemi deseti s angličtinou?

Dnes bychom vás rádi upozornili na inovativní pomůcku pro pro učitele vyučující cizí jazyky.   Říkáte si – proč zde píšeme o jazycích, když Psaní Hravě je o psaní všemi deseti? Jsme přesvědčeni o tom, že cizí jazyky i psaní všemi deseti mohou patřit k těm...

Cviky k počítači #1: protáhněte krční páteř

Cviky k počítači #1: protáhněte krční páteř

Kancelářská práce a dlouhodobé sezení u počítače jdou spolu ruku v ruce. A to pro tělo nevěstí nic dobrého. Zapomeňte na nekonečné výmluvy týkající se toho, proč si zrovna dnes nemůžete dát do těla, a zacvičte si rovnou v kanceláři! Sepsali jsme pro vás několik tipů...