Vyberte stránku

Případová studie: Jak zařadit psaní všemi deseti do výuky?

autor: | 07. 08. 2020

Chcete zařadit do výuky psaní všemi deseti, ale nemáte na něj samostatný předmět ani čas ho do výuky zavádět?

Školní osnovy jsou nabité a často nezbývá prostor pro zavádění novinek či výuku praktických dovedností. V Psaní Hravě si to velmi dobře uvědomujeme, a proto jsme náš program uzpůsobili k tomu, aby žáci mohli pracovat samostatně a často také z pohodlí domova.

Hodnocení úkolů

Klíčem k nácviku správných dovedností v psaní všemi deseti je pravidelnost. Jenže jak donutit žáky psát každý den 10 minut?

Paní Máslová na to šla efektivně a hravě. „Chtěla jsem, aby žáci trénovali každý den, takže jsem jim v Google Classroom zadala na každý týden od pátku do čtvrtka úkoly tak, aby žáci trénovali 10–15 minut denně.“

Paní učitelka Alena Máslová, která zařazuje Psaní Hravě do výuky

Paní učitelka Alena Máslová ze 7. základní školy Plzeň učí žáky 6. ročníku

„Abych žáky správně motivovala, dávala jsem jim bodové hodnocení. Celkem mohli získat každý týden 100 bodů. V manuálu pro učitele jsem se dočetla, že důležitá je přesnost. Udělovala jsem 42–57 bodů za získané hvězdičky, které vystihují přesnost, a 42 bodů za pravidelný každodenní trénink (6 bodů za každý den trénování). Zbylé body mohli žáci získat, pokud o své aktivitě informovali i prostřednictvím Google Classroom. Podle tohoto hodnocení jsem na konci týdne udělovala body v Google Classroom.

Výborné na tomto systému bylo, když žáci získali alespoň polovinu bodů, znamenalo to, že trénují každý den, nebo jsou tak přesní, že jim stačí na trénink jen několik dní.“

Rychlá a efektivní kontrola v hodině

Paní Máslové se podařilo docílit, aby se žáci věnovali psaní každý den a celkově třída zvládla nácvik psaní všemi deseti v Psaní Hravě už za dva měsíce.

Zadáváním domácích úkolů, které jsou sice pravidelné, ale nejsou časově náročné, se paní učitelce podařilo docílit rychlého nácviku psaní všemi deseti s celou třídou ve velmi krátkém čase. 

Díky statistikám jednotlivých žáků, které má učitel přístupné ve své administraci, navíc snadno a rychle vyhodnotí, který žák skutečně každý den alespoň pár minut psal.

Nemusíte psát jen v informatice

Jako ideální předměty, kde učit psaní všemi deseti, se nabízí hodiny informatiky, kde mají žáci přístup k počítačům. Vzhledem k praktičnosti Psaní Hravě ale stačí jen klávesnice a internet, a můžete tuto dovednost naučit i v jiných předmětech, anebo ji nechat za domácí úkol, pokud v běžných hodinách nemáte na výuku prostor.

Zároveň nemusí psát jenom žáci, ale můžete se to naučit i vy. Žáky bude navíc motivovat i to, že je povedete příkladem a ukážete jim, že i vy považujete psaní všemi deseti za důležitou dovednost.

„Osobně jsem se pokoušela naučit psát všemi deseti několikrát přes různé programy, a dokonce i přes osobní výuku. Pro žáky jsem hledala něco, co je opravdu chytne. Bylo pro mě důležité, aby program byl vtipný, graficky dobře zpracovaný. A přesně tohle Psaní Hravě pro školy splňuje. Navíc se v něm střídají aktivity, a to má podle mě na žáky efekt,“ řekla nám paní Máslová. 

Začněte hned teď

Vyzkoušejte si výuku s vašimi žáky na vlastní prsty stejně, jako paní Máslová. Vytvořte si váš učitelský účet hned teď a do 5-ti minut můžete začít.

O tom, jak využívat Psaní Hravě ve výuce se dočtete i v článku na portálu Chytré školy.

Mohlo by vás zajímat

10 tipů na vánoční online dárky

10 tipů na vánoční online dárky

Vánoce se blíží nezadržitelným tempem a spolu s nimi nás čekají také nekonečné fronty v obchodech při pořizování dárků pro naše blízké. Pokud ještě stále váháte nad tím, co komu pořídit pod stromeček, poradíme vám, jak se vyhnout nekonečným tlačenicím v obchodních...

Cviky k počítači #3: protáhněte celou páteř

Cviky k počítači #3: protáhněte celou páteř

Většina z nás vykonává svou práci v kanceláři - u počítače. A právě to je pro naše tělo nezdravé. Připravili jsme pro vás další díl ze seriálu o cvicích, které zvládnete snadno a rychle, aniž byste museli odejít od počítače. V prvním díle jsme se zaměřili na krční...

Cviky k počítači #1: protáhněte krční páteř

Cviky k počítači #1: protáhněte krční páteř

Kancelářská práce a dlouhodobé sezení u počítače jdou spolu ruku v ruce. A to pro tělo nevěstí nic dobrého. Zapomeňte na nekonečné výmluvy týkající se toho, proč si zrovna dnes nemůžete dát do těla, a zacvičte si rovnou v kanceláři! Sepsali jsme pro vás několik tipů...