Vyberte stránku

Jak se píše znak pro dělení ÷ ? Článek s procvičením!

autor: | 03. 08. 2021

Stejně jako u krát existuje i zde berlička, jak se vlastně znaku pro dělení vyhnout. Je možné použít lomítko a je to. Ale co když opravdu potřebujete použít znak pro děleno? Kde se na klávesnici hledá?

Znak pro dělení na PC

Stejně jako u ostatních znaků si i tentokrát pomůžeme s levým a pravým Altem. V případě použití levého Altu je potřeba zmáčknout ještě Ctrl a poté ú. Při použití AltGr stačí zmáčknout ú rovnou.

DěleníLevý AltPravý Alt
÷Ctrl + Alt + úAltGr + ú
Zkratky pro psaní dělení na PC
Pro napsání dělení je potřeba použít Ctrl + Alt + ú
Pro napsání dělení je potřeba použít Ctrl + Alt + ú
Pro napsání dělení je potřeba použít AltGr + ú
Pro napsání dělení je potřeba použít AltGr + ú

Vyzkoušejte si, zda Vám to funguje:

Znak pro dělení na Mac

Na počítačích Mac máte dvě možnosti. Jednou je Option + /, která se značně podobá psaní na PC. Druhou možností je použítí kódu a při držení klávesy Option 00F7.

Zkuste si to:

Proč se naučit psát všemi deseti?

Stejně jako místo dělení můžete použít lomeno, tak místo psaní všemi deseti můžete psát pouze dvěmi. Jde to a mnoho lidí to tak má. Ale existuje i druhá možnost. Když se prsty rozeběhnou po klávesnici zdánlivě samy od sebe a převádějí na obrazovku Vaše myšlenky, aniž byste museli přemýšlet o tom, jak se co píše. Hledání jednotlivých kláves se změní v symfonii klikání, když Vaše prsty běhají radostně přesně tam, kde je potřebujete mít. Jako dobře sehraný tým.

Psaní všemi deseti výrazně zefektivní čas, který denně trávíte s klávesnicí. Ovládnout všechny klávesy se dokážete naučit za 10 hodin, což je necelý měsíc při trénování jen půl hodiny denně. Vyzkoušejte to. Nezávazně. Zdarma je pro Vás zpřístupněno prvních 10 kláves.

Zajímavosti ze světa dělení

  • Číslo je dělitelné 3, pokud součet jeho cifer je dělitelný 3. Tj. číslo 822 je dělitelné 3, protože 8 + 2 + 2 = 12 a 12 je dělitelné 3.
  • To samé platí pro 9. Na první pohled vidíte, zda je číslo dělitelné 9, pokud je součet jeho cifer dělitelný 9.
  • Číslo je dělitelné 2, pokud je poslední číslice dělitelná 2. Číslo je dělitelné 4, pokud jsou poslední dvě číslice dělitelné 4. A číslice je dělitelná 8, pokud je poslední trojčíslí dělitelné 8.
  • Víte, proč tomu tak je?

Mohlo by vás zajímat

Jak se píše stříška ^ ? Článek s procvičením

Jak se píše stříška ^ ? Článek s procvičením

Stříška se hodí nejen v matematice jako znak pro umocňování, ale využijete ji i jako diakritické znaménko třeba ve slovenštině, francouzštině a v řadě dalších jazyků. Stříška jako diakritické znaménko Stříška se píše pomocí pravého i levého altu (a ctrl) a tlačíka...

Novoměsíční předsevzetí

Novoměsíční předsevzetí

Začíná září. Tři čtvrtě roku již máme za sebou a přitom je to jako kdyby nový rok začínal včera. Pamatujete si ještě na svá předsevztetí? Jak jste na tom? Daří se Vám je plnit anebo spolu s těmi loňskými čekají na další leden? Novoroční předsevzetí jsou těžká. Děláme...