Vyberte stránku

Jak se píše svislá čára? Článek s procvičením

autor: | 03. 08. 2021

Svislá čára nepatří mezi nejběžnější znaky, ale i přesto se občas hodí. Kde jí na klávesnici najít, abyste nemuseli používat oblíbený trik „copy-paste“?

Svislá čára na PC

Na některých klávesnicích najdete klávesu určenou pro zpětné lomítko a svislou čáru hned vedle Shiftu a před Y. Svislou čáru napíšete pomocí Shiftu a této klávesy.

Pokud ji nemáte, nezoufejte. Svislou čáru stejně jako mnoho jiných znaků můžeme napsat snadno pomocí levého nebo pravého altu. Buď pomocí Ctrl + Alt + W anebo pomocí pravého altu AltGr + W.

Svislá čáraLevý altPravý alt
|Ctrl + Alt + WAltGr + W
Jak se píše svislá čára na PC
Svislá čára se píše pomocí Ctrl + Alt + W
Svislá čára se píše pomocí Ctrl + Alt + W
Svislá čára se píše pomocí AltGr + W
Anebo pomocí AltGr + W

Zde si to můžete sami vyzkoušet:

Na některých klávesnicích můžete napsat svislou čáru samostatnou klávesou, která se nachází vedle Shiftu. Ne všichni ji ovšem mají.

Svislá čára se na ISO klávesnicích píše pomocí Shiftu a klávesy hned vedle
Svislice se na ISO klávesnicích píše pomocí Shiftu a klávesy hned vedle

Svislá čára na Mac

Na počítačích Mac je tomu stejně jako u klávesnic, které mají vedle Shiftu svou klávesu pro zpětné lomítko. Stačí jí zmáčkou spolu s Shiftem.

Psaní nejen svislých čar

Pokud jste se při svém brouzdání internetem dostali na náš článek, klávesnice určite ve Vašem životě hraje určitou roli. A pravděpodobně poměrně zásadní.

K tomu, abyste se jí naučili efektivně používat nestačí se jen naučit, kde se nachází znaky, které občas potřebujete, ale je důležité používat jí správně. Pokud dokážete naučit všech svých deset prstů, aby umělo ovládat své klávesy, již nikdy Vaše myšlenky nebudou muset čekat na to, než je prsty zvládnou zaznamenat.

Vyzkoušejte kurz Psaní Hravě a zkuste si, jaké to je, když Vaše prsty jsou tak rychlé jako Vaše myšlenky.

P.S.: Kde se vlastně ta svislá čára používá?

Googlu tento znak používá pro podmínku NEBO (OR), můžete tedy zadat Čechy|Morava. Programovací jazyky ji používají v mnoha významech, mimo jiné jako seznam variant či při logickém anebo bitovém součtu.

V obyčejném textu ji najdete velmi zřídka.

Na internetu ji můžete najít pod mnoha různými názvy jako jsou svistlítko, svislice, kolmítko či z anglického překladu převzatá roura, rouřítko, anebo pajpa (protože roura se anglicky řekne pipe, s výslovností „pajp“).

Mohlo by vás zajímat

Top klávesové zkratky pro PC: psaní a editování textu

Top klávesové zkratky pro PC: psaní a editování textu

Umět ovládat počítač pomocí klávesnice je mnohem rychlejší, než když k tomu používáte myš. Spoustu věcí můžete zvládnout pomocí klávesových zkratek. Díky tomu zvládnete psaní i editování textu rychleji a dříve než zapomenete, co jste vlastně chtěli udělat.  Pokud...

Šablony přehledně a jednoduše (rok 2022/2023)

Šablony přehledně a jednoduše (rok 2022/2023)

Když se řekne slovo šablona, řadě lidí ve školství vstávají hrůzou chlupy na zádech, další jen pokrčí rameny, protože moc neví, o co přesně jde, a hrstka těch nejodolnějších se skrytě usměje. Proč? Protože šablony od MŠMT dokáží být velmi přínosným nástrojem pro...