Vyberte stránku

Jak se píše libra? Článek s procvičením!

autor: | 04. 08. 2021

Potřebujete do svého textu přidat symbol pro libru? Nechce se Vám do textu uvádět nehezké GBP? V článku najdete nejen jak na to, ale budete si to moct ihned procvičit. Zvědavci se na konci dozvědí i to, jak se libra stala librou.

Libra na PC

Pokud máte českou klávesnici můžete to samé napsat pomocí pravého altuGr a klávesy L, či levého altu spolu s Ctrl a L.

Další možností, která vytvoří trochu elegantnější znak pro libru, je přepnutí na britskou klávesnici a poté již stačí jen jednoduché Shift + 3, a dostanete £.

LibraLevý altPravý altShift
Ł (česká klávesnice)Ctrl + Alt + LAltGr + L
£ (britská klávesnice)Shift + 3/š
Přehled všech možností
Jak napsat libru pomocí ctrl + alt + L
Jak napsat libru pomocí ctrl + alt + L
Jak napsat libru pomocí altGr + L
Libra pomocí altGr + L

Další možností je použít ASCII kód, kde libru můžete napsat tak, že podržíte klávesu Alt, na numerické klávesnici vyťukáte kód 0163 a alt opět putíte. Dostane se Vám znaku Ł anebo £ v závislosti na tom, zda máte zapnutou českou anebo britskou klávesnici.

Vyzkoušejte si všechny způsoby a zjistěte, který Vám nejlépe vyhovuje:

Libra na Mac

Na Macu najdete symbol pro libru, když použijete klávesu Option + 3, případně Shift + 3 (podle jazykové verze klávesnice).

Zkuste si, který způsob pro Vás funguje:

Proč se naučit psát nejen libru

Umět napsat libru se hodí. V závislosti na Vaší práci a koníčcích se libra hodí buď méně nebo více často. Ale co se Vám bude hodit vždy je umět psát všemi deseti. Díky tomu budete výrazně efektivnější, každý prst bude přesně vědět, co má dělat, a před Vámi bude vznikat text úplně sám. Nehledě na to, že se zbavíte zbytečných překlepů, a díky tomu, že se budete dívat pouze na monitor, tak ulevíte svým zádům a krční páteři. Kdo by něco takového nechtěl?

Vyzkoušejte prvních deset kláves zdarma a rozhodněte se sami.

Jak vznikl symbol pro libru?

Jelikož česky říkáme britské měně libra, tak nás ani tolik nepřekvapuje, že jejím znakem je přeškrtlé L. Jenomže v angličtině se libra jmenuje „Pound“. Proč se ale měna, které se říká Pound, symbolizuje pomocí přeškrtlého L?

L reprezentovalo „libra pondo“ označení, které používali při vážení Římané. Libra znamená váha (stejně jako to znáte z astrologie) a „pondo“ byla měrná jednotka, která odpovídala asi 350g, tedy doslova libra pondo znamelo „odvážených 350g“. Později toto označení se později používalo i u cenných kovů, v případě Británie se jednalo o sterling silver, tedy o stříbro (přesněji o slitinu 92.5% stříbra a 7.5% jiného kovu). A postupně to označení začalo označovat měnu, kterou se platilo.

Přeškrtlé L tedy nevzniklo z „pound“, ale latinského slova libra znamenající váha.

Mohlo by vás zajímat

Jak se naučit psát všemi deseti

Jak se naučit psát všemi deseti

Umět psát všemi deseti má řadu výhod, a to například to, že v psaní na počítači budete rychlejší a tím pádem také produktivnější. Kromě toho navíc prokrvíte všechny svoje prsty a snížíte množství překlepů. Budete zkrátka psát jako profesionál. A pokud vás ani tyto...

Styly výuky – odlišnosti, specifika a použití

Styly výuky – odlišnosti, specifika a použití

V praxi se setkáváme s nasazením výuky psaní všemi deseti v mnoha případech - školy, malé, velké, základní, střední, odborné, gymnázia a nebo zájmové kroužky. V závislosti na vaší situaci se může použití Psaní Hravě pro školy lišit a na tyto rozdíly se teď podíváme,...