Vyberte stránku

Jak se píše ampersand? Článek s procvičením!

autor: | 04. 08. 2021

Ampersand je legrační slovo reprezentující spojku „a“ či „et“ (latinské a). V češtině se mu častokrát říkalo obchodní A. Proč? A jak jej napsat najdete v tomto článku.

Ampersand na PC

V první řadě je potřeba si dát pozor na to, jakou máte klávesnici. A to i českou. Pokud máte klávesnici QWERTZ (to poznáte podle toho, jestli na horní řadě píšete Z), tak se & píše buď pomocí levého altu + Ctrl + C anebo pomocí pravého AltGr + C.

AmpersandLevý altPravý alt
&Ctrl + Alt + CAltGr + C
Jak se píše ampersand na QWERTZ
Ampersand napíšete pomocí ctrl + alt + C
Ampersand napíšete pomocí ctrl + alt + C
Ampersand napíšete pomocí altGr + C
Ampersand napíšete pomocí altGr + C

Pokud máte českou klávesnici QWERTY (na horním řádku vedle T píšete Y), tak potom se & píše pomocí levého altu + Ctrl + 7/ý anebo pravý AltGr + 7/ý

AmpersandLevý AltPravý Alt
&Ctrl + Alt + 7/ýAltGr + 7/ý
Jak se píše ampersand na QWERTY
Ampersand pomocí Ctrl + Alt + 7/ý
Ampersand pomocí Alt a klávesy 7/ý
Ampersand pomocí AltGr a klávesy 7/ý

Zde si můžete vyzkoušet, jakou máte klávesnici a rovnou si i zkuste, jak se Vám bude tento pěkný znak psát:

Samozřejmě i & lze napsat pomocí ASCII kódů a nakonec to pro některé může být jednodušší. Stačí podržet levý alt a na numerické klávesnici vyťukat kód 38 a Alt pustit. Tento způsob bohužel nebude fungovat bez numerické klávesnice.

Ampersand na Mac

Na počítačích Mac je situace o dost jednodušší. Zmáčknete klávesu Option + 7 a máte to.

Vyzkoušejte si to:

Naučtě se i všechny ostatní znaky s Psaní Hravě

Teď již umíte napsat &. Ale víte, který znak se používá ještě častěji? A, g, w, ř … no vlastně asi kterékoliv písmenko. Možná s výjimkou Q. Umět napsat normální písmenka těmi správnými prsty, je dovednost, která Vás posune výrazně dál, než umět napsat &. Psaní všemi deseti dokáže výrazně zefektivnit čas, který s klávesnicí trávíte.

Umíte si představit jaké to je, když Vaše prsty píší stejně rychle jako Vaše myšlenky?

Pojďte si to vyzkoušet. Prvních 10 kláves máte zdarma.

Kde se vzal, tu se vzal, Ampersand

Váhali jste, kde se tady & vzalo a proč se jmenuje tak legračně? Původně se jednalo o latinské „et“, které když se psalo psacím, provázaným způsobem, tak postupem času začalo měnit tvar. To se často používaným spojením stává.

Jak se psacím psalo "et"
Jak se psacím psalo „et“. Copyrighted free use, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=808113

Co se týče jeho anglického názvu „ampersand“, tak ten vznikl nejpravděpodobněji v anglických školách v 19. století. V té době & patřilo do anglické abecedy mezi poslední znaky. Při odříkávání se říkalo „and per se and“, čímž se chtělo říct, že tento znak sám o sobě znamená and, aby bylo zřejmé o co se jedná. A jistě si umíte představit studenty, kteří to při častém přeříkávání zkomolili.

V Čechách se tento znak s oblibou používal v názvech obchodních společností a proto se mu dlouhou dobu říkalo „obchodní A“.

Mohlo by vás zajímat

Jak se píše krát? Článek s procvičením!

Jak se píše krát? Článek s procvičením!

Krát umíme častokrát docela ošidit a používáme místo něj buď hvězdičku anebo dokonce písmeno x, jak se ale krát píše správně? A proč je to v matematických zápisech důležité? Jak napsat krát na PC? Krát můžete napsat pomocí pravého altu AltGr či levého Altu a Ctrl a...

Novoroční výzva 2022: jak to proběhlo

Novoroční výzva 2022: jak to proběhlo

Od 3. ledna do 3. února jsme vyhlásili druhý ročník novoroční výzvy. Naším cílem bylo dát lidem impuls, aby se naučili psát všemi deseti právě teď a aby začali nový rok s dovedností, která jim dokáže ušetřit hodiny času. Jak tedy tato výzva dopadla? Součástí výzvy...