Vyberte stránku

Jak se píše dolar? Článek s procvičením!

autor: | 04. 08. 2021

Píšete text, kde potřebujete uvádět ceny v dolarech? Nechcete psát za číslovku nehezké USD, ale chcete napsat znak pro dolar? Jak na to, abyste jej nemuseli hledat mezi seznamem speciálních znaků, se dozvíte zde.

Dolar na PC

Dolar zvládnete hravě pomocí levého anebo pravého altu. V případě levého altu, je k tomu potřeba ještě Ctrl a klávesa ů. U pravého AltuGr mačkejte rovnou ů, a dolar máte tam, kde ho potřebujete mít.

DolarLevý altPravý alt
$Ctrl + Alt + ůAltGr + ů
Jak napsat dolar pomocí altů
Dolar se píše pomocí ctrl + alt + ů
Dolar se píše pomocí ctrl + alt + ů
Dolar se píše pomocí altGr + ů
Dolar se píše pomocí altGr + ů

I dolar je možné napsat pomocí ASCII kódů a to, když při držení levého altu vyťukáte na numerické klávesnici kód 36, a pak alt zase pustíte.

Všechny zmíněné možnosti si můžete zkusit zde:

Dolar na Mac

U Mac je klíčem k dolarům opět klávesa Option, kterou je potřeba zmáčkout spolu s klávesou 4.

Zkuste si, jak je to jednoduché:

Klávesnice umí mnohem více než dolary

Mnoho lidí si dokonce pomocí klávesnice docela dost dolarů vydělá. A nejen pro ně, ale pro všechny, kdo používají klávesnici na denní bázi, dává smysl se naučit ovládat jí efektivně. Kurz Psaní Hravě vyučuje psaní všemi deseti formou hry. Naučíte se správný prstoklad a během pár hodin si sami prsty budou pamatovat kam sáhnout, aby pro Vás napsaly to písmenko, které potřebujete.

Všechno je jenom o praxi a procvičování.

Prvních deset kláves máte zdarma.

Jak přišel dolar ke svému znaku?

Je komplikovanější otázka než by se mohlo zdát, a navzdory tomu, že je tento znak téměř všudypřítomný a každý ihned ví, co znamená, tak jeho původ není zcela jasný.

Nejpravděpodobnější teorie uvádí, že vznikl ze znaku pro peso (měnu ve Španělsku a jeho koloniích), ten se zapisoval původně jako velké P s malým s nahoře vpravo. V průběhu času se P a S sloučilo a vznikl z toho znak $ a jelikož v té době byla hodnota dolaru a peso 1 : 1, tak se znak snadno přenesl i do Ameriky.

Proč se tato teorie mnohým američanům nelíbí je zřejmé.

Existuje i konkurenční teorie, která říká, že $ je vlastně U napsané přes S a tudíž ten znak znamená United States. Nicméně dle historických pramenů se zdá, že symbol $ se začal používat ještě dřív než Spojené státy byly Spojenými státy.

Mohlo by vás zajímat

Jak napsat závorky? Článek s procvičením!

Jak napsat závorky? Článek s procvičením!

Nejsou závorky jako závorky. Můžete si vybrat hned mezi kulatými, hranatými, složenými, špičatými, rovnými, lomenými ... možností je téměř nepřeberně. Naštěstí ne všechny se běžně používají 🙂 Pojďme se podívat na ty nejběžnější, které můžete potřebovat. Kulaté...

Motivace: jak si ji udržet a jak se bez ní obejít

Motivace: jak si ji udržet a jak se bez ní obejít

Motivace je síla, která pomáhá v aktivitě setrvat navzdory všemu. Všichni známe nadšené začátky, kdy se rozhodneme, že se naučíme anglicky, hrát na kytaru anebo psát všemi deseti. Nadšení a nové začátky jsou krásné a postup je rychlý. A pak přijde život a s ním běžné...