Vyberte stránku

Několik tipů, které dodržovat při práci u počítače

autor: | 22. 11. 2018

Při dlouhodobé práci u počítače je důležité nejen to, jak správně sedět, ale také to, jak správně rozložit ruce na klávesnici a kam se při práci u monitoru dívat. U počítače totiž trávíme čím dál více času, a to pro naše tělo není zdravé. Snažme se proto tuto práci udělat pro naše tělo co možná nejzdravější. Tak pojďme na to!   

Lokty u těla

I když jste v dnešní době zvyklí se lokty ve světě ohánět, při psaní u počítače je naopak držte u těla. Lépe tak dodržíte základní pozici, ve které jsou lokty správně nastavené.

Ideální možností je mít lokty opřené o stůl nebo o područky. Pokud budete dodržovat tuto radu, ušetříte tím práci svým unaveným trapézům a prospějete tak svému zdraví.

Oči na obrazovku

Při psaní na klávesnici se dívejte na obrazovku počítače. Neustálým těkáním z klávesnice na obrazovku a zase zpátky totiž zbytečně naše oči zatěžujeme. Při práci u počítače dostávají naše oči opravdu hodně zabrat, a proto se jim snažme náročnou práci co možná nejvíce ulehčit.

Několik tipů, které dodržovat při práci u počítače.

Naučte se správný prstoklad

Zkuste se naučit správný prstoklad. To znamená, že každý prst bude mít na starosti určité písmeno, které bude psát. Vy se tak nebudete muset koukat na klávesnici, co vlastně píšete, a psaní vám půjde lépe od ruky!

Za chvíli budete kouzlit prsty po klávesnici hravě a psaní pro vás tak bude mnohem rychlejší, zdravější a pohodlnější. A to za pokus stojí, nemyslíte?

Pokud ještě nevíte, jak se naučit psát všemi deseti, nebo stále váháte nad tím, jestli se do učení vůbec pustit, možná vás přesvědčí 10 důvodů, proč psát všemi deseti, které jsme pro vás sepsali na blog Psaní Hravě.

Kam s rukama?

Kam vlastně položit pravou a levou ruku, aby to pro vaše prsty bylo co možná nejpohodlnější a vy jste mohli psát bleskovou rychlostí?

Několik tipů, které dodržovat při práci u počítače.

Pravou ruku položím…

Prsty pravé ruky mějte položené na písmenech J, K, L a Ů, přičemž palec pravé ruky mějte položený na mezerníku.

Při tomto rozložení prstů můžete pravou rukou pohotově přehmátnout rovnou na tři oddíly na klávesnici, a to:

    • kurzorové klávesy, klávesy Enter, Delete, případně další klávesy v okolí
    • numerickou klávesnici
    • myš, touchpad nebo trackpoint

Levou ruku položím…

Zatímco pravá ruka odvádí při pohybu na klávesnici většinu práce, levá ruka slouží spíše jako pomocník. Prsty levé ruky jsou stejně jako prsty pravé rozloženy v prostředí řadě kláves.

Na rozdíl od pravé ruky jsou ale prsty levé položeny na klávesách A, S, D a F. Palec levé ruky je opět (stejně jako palec pravé ruky) na mezerníku, a to proto, abychom mohli být při psaní na klávesnici pohotovější.

Pokud budete mít prsty levé ruky rozložené správně, budete je moci rychle přesouvat na klávesy ALT a CTRL (na Macu pak ALT a  ⌘). A to vám výrazně usnadní editaci celého textu.

Jak se při psaní na klávesnici lépe orientovat?

Abychom nemuseli při psaní všemi deseti neustále koukat z klávesnice na obrazovku počítače a zase zpátky, jsou na klávesách F a J umístěny hmatové výstupky, díky kterým se při psaní můžeme lépe orientovat, aniž bychom museli neustále pokukovat po tom, kde se naše prsty zrovna pohybují.

Několik tipů, které dodržovat při práci u počítače.

Víte, jak správně sedět?

Správné rozložení prstů na klávesnici není jedinou důležitou zásadou, kterou bychom měli při psaní všemi deseti dodržovat. Stejně důležité je také vědět, jak při práci u počítače správně sedět. Na blogu Psaní Hravě si přečtěte, jak dlouho je dobré sedět na míči, nebo proč nekřížit nohy přes sebe.  

Nezapomeňte se protáhnout

Při celodenní sedavé práci myslete na to, že byste se měli čas od času pořádně protáhnout, aby vám neztuhly svaly.

Pomohlo? Naučte se skvěle protáhnout také:

Sérii článků o správné ergonomii jsme pro vás připravili ve spolupráci s fyzioterapeutkou Eliškou Mirskou z Jak sedět.

Mohlo by vás zajímat

Jak souvisí psaní všemi deseti s angličtinou?

Jak souvisí psaní všemi deseti s angličtinou?

Dnes bychom vás rádi upozornili na inovativní pomůcku pro pro učitele vyučující cizí jazyky.   Říkáte si – proč zde píšeme o jazycích, když Psaní Hravě je o psaní všemi deseti? Jsme přesvědčeni o tom, že cizí jazyky i psaní všemi deseti mohou patřit k těm...