Vyberte stránku

Cviky k počítači #4: protáhněte ruce a nohy

autor: | 27. 09. 2018

Dlouhodobé sezení u počítače není pro naše tělo zdravé. Ať už tedy u počítače pracujete více nebo méně, měli byste myslet především na svoje zdraví. Čas od času je dobré se projít po kanceláři. Důvodů může být spousta. Běžte si něco okopírovat, uvařit si kávu, nebo zajděte pro radu ke kolegovi. Protáhněte se!

Pokud nebudete mít zrovna důvod ke vstávání, zacvičte si. Stačí pár cviků na protažení krční nebo hrudní páteře a budete se hned cítit lépe. A pokud si budete chtít protáhnout celou páteř najednou, zacvičte si podle cviků, které jsme pro vás sepsali naposledy. Je dobré si vyzkoušet, kdy se vám cvičí nejlépe, a jaké cviky vám nejvíce vyhovují. Tak bude cvičení efektivnější a vy se na něj začnete těšit. 

Vstávat a cvičit!   

1) Uvolněte předloktí

Při psaní na klávesnici je dobré pravidelně protahovat svaly na prstech a také na předloktí. A to jak na jeho spodní, tak vrchní straně.

Jak protáhnout spodní stranu?                                   

Protáhněte si ruce a nohy.

Natáhněte ruku hřbetem nahoru, propněte loket a ohněte zápěstí směrem nahoru tak, aby vaše prsty směřovaly vzhůru. Druhou rukou si pomožte dlaň ještě více ohnout, aby se svaly na rukou protáhly co možná nejvíce. Zápěstí nechejte ve stejné pozici a potom otočte ruku tak, aby prsty směřovaly zase dolů. Loketní jamka by měla směřovat vzhůru. Ruku protáhněte alespoň na deset sekund. Nezapomeňte ruce prostřídat.

Důležité je si protáhnout hlavně ruce

Jak protáhnout vrchní stranu?

Natáhněte ruku hřbetem nahoru, propněte loket a ohněte zápěstí směrem dolů tak, aby prsty směřovaly k zemi. Stejně jako v prvním cviku, se pomocí druhé ruky zkuste dlaň ještě více ohnout. Svaly se tak protáhnou více. Zápěstí nechejte ve stejné pozici a otočte ruku tak, aby prsty směřovaly nahoru. Pokud cvik uděláte správně, měla by loketní jamka směřovat vzhůru a vy si tak uvidíte do dlaně. Cvik nezapomeňte udělat na obou rukách.

Protáhněte ruce v modlitbě.

2) Protáhněte ruce v modlitbě

Spojte si ruce před tělem jako při motlidbě s dlaněmi proti sobě. Potom sjeďte dlaněmi níže. Měli byste cítit protažení svalů předloktí, případně tah přes dlaň.

 

3) Pojďte si protáhnout nohy

Protáhnout  a zvednout nohy nahoru.

Narovnejte se a sedněte si vzpřímeně tak, abyste měli ruce podél těla. Potom nadzvedněte plosku jedné nohy kousek na podlahu. Stačí klidně jen centimetr nad podložku. Snažte se, abyste seděli rovně a nenaklánějte se ke straně.

4) Procvičte si kotníky

Procvičte si kotníky.

Zvedejte nohy na špičky i na paty a tlačte přitom do podložky. Cvik můžete dělat buď oběma nohama najednou, nebo na střídačku. Vyzkoušejte, co vám více vyhovuje.

Zajímá vás, jak snadno u počítače protáhnout další části těla, jako je krční páteř, hrudník nebo rovnou celou páteř naráz? Čtěte náš seriál, který jsme připravili ve spolupráci s fyzioterapeutkou Eliškou Mirskou z Jak sedět. Dozvíte se plno tipů na jednoduché cviky, které zvládnete za pár minut přímo v kanceláři. A tak jak říkají králíci z klobouku: „Vstávat a cvičit!“

Chci si přečíst:

Mohlo by vás zajímat

Jak napsat závorky? Článek s procvičením!

Jak napsat závorky? Článek s procvičením!

Nejsou závorky jako závorky. Můžete si vybrat hned mezi kulatými, hranatými, složenými, špičatými, rovnými, lomenými ... možností je téměř nepřeberně. Naštěstí ne všechny se běžně používají 🙂 Pojďme se podívat na ty nejběžnější, které můžete potřebovat. Kulaté...

Klávesy: Ctrl a Alt

Klávesy: Ctrl a Alt

Ovládací klávesy Ctrl a Alt vám dokáží neuvěřitelně zjednodušit život. Pojďte se podívat na to, jaký je správný prstoklad a co všechno tyto klávesy umí. Ctrl, neboli control Ctrl patří mezi ovládací klávesy. Znamená to, že sám o sobě jen velmi zřídka vykoná nějakou...

Přemýšlejte pomocí klávesnice

Přemýšlejte pomocí klávesnice

Píšu především proto, abych zjistil, co si myslím, a dokud to nenapíšu, tak to pořádně nevím. — Kevin Kelly, spisovatel, editor a nakladatel. Myslíte, že máte všechno v hlavě? Dokážete rozvinout myšlenku jenom tím, že ji máte v hlavě a přemýšlíte o ní? Většina lidí má...