Vyberte stránku

Jak přejít z Windows na Mac

autor: | 01. 07. 2022

Přejít z jednoho počítače na druhý není vůbec jednoduché a než si člověk zvykne na chvíli se to podepíše na produktivitě. Mnoho věcí, které pro vás předtím byly automatické, budou na určitý čas vyžadovat větší přemýšlení a mentální námahu. Naštěstí to nemusí být příliš dlouho.

V tomto článku se nebudeme zabývat jednotlivými programy, ani tím, kde přesně kdy kliknout, abyste se dostali tam, kam potřebujete. Na to najdete mnoho návodů, ale provedeme vás základními principy, které se vám nakonec mohou hodit i v případě, že přecházíte “pouze” na nový program či novou klávesnici.

Jak si přechod udělat co nejjednodušší?

Jakmile se rozhodnete přejít z Windows na Mac, je ideální si tento přechod zorganizovat a připravit se na to, co vás čeká.

1. Udělejte si čas na učení

Přejít z jednoho systému na druhý zabere čas. Naplánujte si změnu na období, kdy to bude co nejméně vadit. Pokud máte více volného času a méně pracovních povinností v létě či přes Vánoce, je to ideální doba, kdy si začít zvykat na nový systém. 

Když se na přechod připravíte a uděláte si na něj dostatek času, budete cítit méně stresu a věnujete mu více času a pozornosti. Naučíte se díky tomu všechny funkce ovládat lépe, rychleji a budete produktivnější, než když jenom v rychlosti zkusíte zjistit to nejdůležitější.

Tip: Zvažte účast na kurzu o ovládání produktů Apple. Ačkoliv najdete na internetu mnoho videí a na některé věci přijdete intuitivně, tak se na kurzu můžete naučit více věcí, než byste čekali a vaše produktivita ve výsledku bude mnohem vyšší. Čas investovaný do školení se vám mnohonásobně vrátí.

2. Seznamte se s aplikacemi pro Mac.

Všechna zařízení Apple jsou dodávána s předinstalovanou sadou základních aplikací pro Mac. Safari je na procházení webu, Finder na organizaci souborů, Numbers se svými funkcemi podobá aplikaci Excel. Pages funguje podobně jako aplikace Word. A mohli bychom pokračovat dále.

Věnujte každému programu, který budete používat pozornost, kterou si zaslouží. Nejefektivnějším způsobem, jak využívat jednotlivé programy, je naučit se jejich klávesové zkratky. Každý čas navíc, který věnujete seznámení se s programem, se vám bohatě vrátí na vyšší produktivitě. Naučíte se funkce, které byste jinak ani nepoznali a budete je ovládat mnohem rychleji.

3. Uložte si tahák s klávesovými zkratkami pro Mac.

Když jsme zmínili klávesové zkratky, ještě u nich chvíli vydržíme, protože jsou cestou k výrazně efektivnější práci s počítačem.

Jednou z nejčastějších stížností uživatelů PC při přechodu na Mac je, že jejich oblíbené klávesové zkratky nefungují. Počítače Mac mají mnoho klávesových zkratek se stejnou funkcí jako u počítače PC, jen se k jejich vyvolání používají jiné klávesy. 

4. Opakováním k dokonalosti.

Pokud se budete snažit změnit všechno najednou, sotva můžete očekávat stoprocentní výsledky. Nejpravděpodobnější je, že se vám všechno v hlavě pomíchá a výsledek bude sotva polovičatý.

Tohle je vaše příležitost dostat z vašeho počítače skutečně maximum. Vyhraďte si čas na ovládnutí jednoho programu, třeba Finderu. 

  1. Najděte si tutoriály. 
  2. Všechno si vyzkoušejte. 
  3. Odpočiňte si.
  4. Vše si znovu zopakujte. 
  5. Věnujte zvýšenou pozornost tomu, co jste zapomněli.

Vracejte se k tomu po dobu několika dní, dokud si nebudete bezpečně pamatovat všechny potřebné kroky a zkratky.

Tip: Pokud chcete změnit jakoukoliv jinou oblast ve svém životě, platí stejné pravidlo. Vezměte to jedno po druhém a až když první věc zvládnete, přidejte si druhou. Snažíte-li se změnit svůj životní styl, sotva se vám povede začít v jeden den jíst zdravě, cvičit, chodit brzo spát i vstávat a ještě přestat pít kafe. 

Vyberte si jednu oblast a na tu se zaměřte. Skvěle je téma změny životního stylu a návyků zpracováno v knize Atomové návyky.

Bonusový tip: Zpomalte

Mnoho chyb děláme pouze proto, že se snažíme udělat všechno najednou a co nejrychleji. Klíčem k úspěchu je ale pravý opak. Věnovat tomu, co děláte větší pozornost a dělat vše vědoměji.

Celkově vzato není přechod z PC na Mac obtížný. Chce to jen trochu času, know-how a trpělivosti. Tento postup uplatníte i při přechodu na novou klávesnici anebo nový software.

Mohlo by vás zajímat

Počítačová gramotnost, zábavnější než kdy dřív

Počítačová gramotnost, zábavnější než kdy dřív

Co je počítačová gramotnost? Počítačová gramotnost je soubor znalostí, schopností a dovedností zaměřených na ovládání a využívání počítače v životě.[1]  Počítač musíte umět nejen spustit a ovládat, ale také se hodí využívat aplikace, které jsou šikovnými šetřiči...

Jak na domácí výuku s Psaní Hravě

Jak na domácí výuku s Psaní Hravě

Nechte žáky učit se psát všemi deseti. Psaní Hravě je stavěné pro domácí výuku. Je to opravdu jednoduché. V tomto článku se dozvíte: jak rychle začít s domácí výukou jak na dálku řídit postup žáků jak získat školní licence Jak rychle začít s domácí výukou Vytvoříte si...