Vyberte stránku

Proč bude psaní všemi deseti aktuální i za deset let?

autor: | 27. 04. 2023

Jako moderní lidé dnes zažíváme novou éru technologií a chytrých řešení. Komunikujeme a pracujeme online, zvykáme si na virtuální realitu, těžkou práci za nás dělají roboti. A umělá inteligence (AI) v současné době zažívá obrovský boom.

V kontextu toho všeho se může zdát, že zvládnutí psaní všemi deseti na klávesnici je zbytečné a brzy upadne v zapomnění. Ale každá mince má dvě strany. A stejně jako mají různé inovace své klady, mají i své zápory a omezení. Někdy prostě zůstaneme u dobré a osvědčené klasiky – klávesnice a počítače. Nemyslíte?

Zde jsou 4 důvody, proč bude psaní všemi deseti aktuální i v příštím desetiletí.

1. AI nezvládne všechno

Dnes již existuje umělá inteligence (AI) a algoritmy, které dokáží generovat text. AI však nedokáže generovat text bez lidského dohledu. Je třeba jí zadat úkol a text, který vygeneruje, zkontrolovat a upravit nebo naformátovat. K tomu všemu je stále třeba používat klávesnici.

via GIPHY

TIP: Ovládání počítače pomocí klávesnice je mnohem rychlejší než pomocí myši. Klávesové zkratky vám pomohou psát a upravovat text opravdu rychle. Návod, jak na to, a přehledný tahák najdete v článku Klávesové zkratky pro počítač: psaní a úpravy textu.

2. Hlasové ovládání je dobré, ale…

Přestože existují technologie, jako je hlasové ovládání, není vždy možné je použít. Například v kavárně nebo na ulici, kde je velký hluk a ruch. V takovém prostředí může být obtížné slyšet hlasové příkazy. Kromě toho technologie často špatně překládá mluvená slova, což vede k chybám v textu. Další nevýhodou je, že některé věci prostě nelze zadat hlasem, například některá jména a faktické údaje.

Věděli jste, že přibližně polovina kláves na klávesnici slouží k psaní písmen, čísel nebo znaků? Zbývající slouží k provedení určité akce a více možností poskytuje současný stisk několika těchto kláves.

3. Stará dobrá klasika

Je toho hodně vymyšleno, ale ne všechno se osvědčilo v praxi. Počítače a notebooky, k nimž neodmyslitelně patří klávesnice a myš, nelze jen tak něčím nahradit. Přestože trendem dnešní doby je, aby různá IT zařízení byla kompaktní, co nejmenší a nejlehčí, druhou stranou sinusoidy je praktické využití.

Mnoho formátovaných klávesových zkratek bylo například testováno na chytrých telefonech. Problémem bylo, jak dostat jednotlivé klávesy na tak malou plochu. Jednou z velmi oblíbených metod byla takzvaná „softwarová klávesnice“, která je vybavena vizuálním displejem s vestavěnou dotykovou technologií. Text se zadává klepáním na klávesy stylusem nebo prstem. Když se softwarová klávesnice nepoužívá, zmizí. Kdo z nás si však dokáže představit, že by takto pracoval několik hodin denně?

via GIPHY

Klávesnice jsou součástí historie počítačů od samého počátku. Svou podobu však klávesnice získala až o něco později. V roce 1868 si Christopher L. Sholes nechal patentovat první praktický moderní psací stroj a po řadě technologického vývoje se psací stroj postupně vyvinul v počítačovou klávesnici, kterou známe dnes.

4. Psaní všemi deseti není jen o psaní

Umět psát všemi deseti klávesami na klávesnici je skvělá dovednost, ale tím to nekončí. Mluvíme zde o celkovém ovládání klávesnice – o znalosti alespoň nejčastěji používaných klávesových zkratek, speciálních znaků nebo různých funkcí jednotlivých kláves. Pokud toto ovládáte, ušetříte si spoustu času a energie. A ano, určitě i nervy.

Chcete se naučit správně ovládat klávesnici?

Vyzkoušejte si bezplatně kurz Psaní Hravě. Naučíme vás správně psát prstokladem a psát na klávesnici – a zvládnete to jen hraním jednoduchých her a zábavou.

Mohlo by vás zajímat

Ideální Štědrý den podle Psaní Hravě

Ideální Štědrý den podle Psaní Hravě

Blíží se 3. adventní neděle a s ní také Štědrý den, který snad každý z nás tráví sledováním pohádek, pojídáním cukroví, zdobením stromečku, smažením kapra a balením dárků na poslední chvíli. Pojďme se společně zasnít, jak by vypadal ideální vánoční den podle Psaní...

Jak napsat hranaté závorky, trojtečku nebo krát?

Jak napsat hranaté závorky, trojtečku nebo krát?

Při psaní všemi deseti vás možná zdržuje, když musíte na internetu neustále vyhledávat, jak se píšou takové ty záludné znaky. O tom, jak napsat třeba #, § nebo nedělitelnou mezeru, jsme vám psali už v minulém článku. Čas od času ale musíte napsat také hranaté závorky,...

Získejte na Psaní Hravě dotaci

Získejte na Psaní Hravě dotaci

Jelikož Psaní Hravě slouží jako vzdělávací pomůcka, můžete na ni získat finance na pro své třídy formou dotací či grantů. Těch je celá řada, a to jak na lokální (ČR, MŠMT, okres, město, firma), tak i globální úrovni (dotace EU, nadnárodní firmy). Dotací existuje celá...