Vyberte stránku

Jak napsat stupeň ° ? Článek s procvičením

autor: | 29. 06. 2021

Stupeň patří mezi znaky, které nepoužíváme dost často na to, abychom si snadno zapamatovali, kde se nachází, ale zároveň je přeci jenom potřeba. Takže kde stupeň najdeme a jak to udělat, abychom ho při psaní nemuseli již vícekrát hledat?

Jak na stupeň ° na PC

Stupeň lze napsat několika způsoby. Buď rovnou na klávesnici anebo pomocí ASCII kódů.

Na klávesnici se dá použít Shift a středník (nacházející se úplně nahoře nalevo od 1) anebo pomocí pravého Altu (AltGr) a klávesy 5/ř. Případně ještě Shift a poté středník.

Pokud zvolíte některou z těchto možností, překvapí Vás, že se tento znak objeví až poté, co napíšete nějaký znak následující (např. mezeru), anebo jej musíte napsat dvakrát a potom jeden smazat. Vyzkoušejte si to:

Stupeň pomocí Ctrl + Alt + 5/ř a poté mezerník
Stupeň pomocí Ctrl + Alt + 5/ř a poté mezerník
Stupeň pomocí AltGr + 5/ř a poté mezerník
Stupeň pomocí AltGr + 5/ř a poté mezerník
Shift a středník a poté mezera

Je to proto, že se vlastně jedná o znak pro stupěň pouze zdánlivě. Ve skutečnosti je to kroužek (diakritické znaménko), který v češtině používáme nad u (tedy ů), anebo který Dánové, Finové, Švédové a další používají nad a (å). Například v krásném slově Blååsen (které bych já četla jako „bláááázen“).

Opravdový znak pro stupeň se píše pomocí ASCII kódů. Tedy levý Alt + 0176. Poté, co napíšete kód 0176 na numerické klávesnici a pustíte Alt, tak se znak objeví. Zkuste si to:

Jak na stupeň ° na Mac

Při psaní stupně ° na Mac stačí pouze přidržet klávesu 0 🙂

Jak na klávesnici?

A jak na to, abyste tento článek nemuseli již vícekrát hledat? Každou dovednost je potřeba trénovat. Proto v našich článcích rovnou najdete pole, kde si můžete vše vyzkoušet v praxi. Celý kurz Psaní Hravě je koncipován tak, aby každá nová dovednost (nově naučené písmenko či znak) dostali dostatečný prostor k tomu, aby si jej hráči procvičili na tolik, že na něj již nezapomenou a to všechno navíc zábavnou formou.

Ovládnout klávesnici je schopnost, která dokáže mnohým usnadnit život a pokud jste zde na našem článku, tak mezi ně rozhodně patříte. Naučíte se na všechno vyzrát za použití všech Vašich prstů, tak abyste již nikdy nemuseli pendlovat očima mezi klávesnicí a obrazovkou. Pojďte s námi do toho!

Mohlo by vás zajímat

Soutěže Psaní Hravě – jak na ně

Soutěže Psaní Hravě – jak na ně

Soutěže představují zpestření výuky psaní na klávesnici, jsou také ideálním nástrojem pro povzbuzení motivace a slouží také jako nástroj pro zhodnocení dosažených dovedností v psaní.   Soutěžit mezi sebou může kdokoliv, kdo má ale i nemá založený svůj uživatelský...

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šipky

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šipky

Používáte na klávesnici navigační klávesy jako je Home, End, Insert a Delete? Anebo je na klávesnici prostě máte a hledáte, k čemu jsou vlastně dobré? Všechny tyto klávesy se nazývají navigační, protože vám umožňují pohybovat se po obrazovce, aniž byste museli sahat...

Prstkrabice, aneb proč strkat prsty skrz krabici?

Prstkrabice, aneb proč strkat prsty skrz krabici?

Jakým způsobem docílíte toho, že budete psát skutečně rychle? Jednoduše: naučíte se psát bez koukání na klávesnici. A v tom vám právě pomůže prstkrabice. Proč je prstkrabice důležitá? Na rychlosti vašich prstů vlastně ze začátku tolik nezáleží. Můžete psát relativně...