Vyberte stránku

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šipky

autor: | 27. 01. 2022

Používáte na klávesnici navigační klávesy jako je Home, End, Insert a Delete? Anebo je na klávesnici prostě máte a hledáte, k čemu jsou vlastně dobré?

Všechny tyto klávesy se nazývají navigační, protože vám umožňují pohybovat se po obrazovce, aniž byste museli sahat na myš. Pokud se je naučíte ovládat budete dokonce mnohem rychlejší, než když používáte myš.

navigační klávesy Home, End, Insert a Delete
Navigační klávesy

Home, End, Insert a Delete

Na klávesnici se také běžně vyskytují klávesy Home, End, Insert a Delete. Buď se nachází ve střední části klávesnice mezi hlavní částí a numerickou klávesnicí anebo mohou být umístěné v horní části u kláves F1-F12. Váš prstoklad pak záleží především na jejich umístění na vaší klávesnici. Zvolte si jej tak, aby vám vyhovoval, ale hlavně tak, abyste jej měli pokaždé stejný a dokázali jste klávesy ovládat i po slepu.

HOME přemístí kurzor na začátek řádku anebo na začátek webové stránky, kterou si prohlížíte. Ctrl + HOME přesune kurzor na začátek dokumentu.

END přemístí kurzor na konec řádku, případně na konec webové stránky. Ctrl + End přejde na konec dokumentu. 

DELETE odstraní znak za kurzorem (tedy od kurzoru napravo), na druhé straně od kurzoru než BackSpace.

INSERT mění režimy vkládání. Pokud je režim vkládání zapnutý, napsaný text se vloží v místě kurzoru. Pokud je režim vkládání vypnutý, napsaný text nahradí stávající znaky.

Šipky, PgUp a PgDown

Stejně jako Home, End, Insert a Delete i tyto klávesy patří mezi navigační a umožňují pohybovat se v počítači mnohem rychleji, než při zapojení myši. 

Šipky mají na šipce směrem dolů zarážku, obsluhuje ji pravý prostředníček, který také používá šipku nahoru. Ukazováček mačká šipku vlevo a prsteníček šipku vpravo. V případě, že se nad nimi nachází PgUp a Pgdown, tak je také píší ukazováček a prsteníček.

PgUp, nebo-li Page Up, je klávesa, která posune webovou stránku anebo dokument vždy o celou stránku nahoru. Page Down naopak posouvá vše o stránku dolů. Jedná se o skvělé klávesy pokud čtete anebo pouze očima probíháte delší dokument.

Další navigační klávesy jako CapsLock, tabulátor či BackSpace naleznete na blogu.

Mohlo by vás zajímat