Vyberte stránku

Novoměsíční předsevzetí

autor: | 01. 09. 2021

Začíná září. Tři čtvrtě roku již máme za sebou a přitom je to jako kdyby nový rok začínal včera. Pamatujete si ještě na svá předsevztetí? Jak jste na tom? Daří se Vám je plnit anebo spolu s těmi loňskými čekají na další leden?

Novoroční předsevzetí jsou těžká. Děláme je všichni, ale kdo je opravdu dodrží? Rok je dlouhá doba. Všední starosti rychle všechna dobrá rozhodnutí převálcují. A tak často zjistíme, že pokračujeme ve vyjetých kolejích. 

Je snadné říct si, že předsevzetí vlastně nemají smysl. Ale přitom je škoda nevyužít elánu, který všichni cítíme, když se začíná něco nového. Vnitřní odhodlání a nadšení by se nemělo nechat nevyužité. Já osobně navrhuji zaměnit novoroční předsevzetí za novoměsíční.

Přesevzetí nemusí být na celý rok

Rok je ohromně dlouhá doba. A ať si o sobě myslíme cokoliv, tak představa celého roku dokáže vyděsit i silnější povahy. Měsíční předsevzetí jsou snáz uchopitelná a nepůsobí tak děsivě. Navíc za měsíc člověk zvládne ledacos. 

Když si řeknu: “Rok budu cvičit, jíst zdravě a pravidelně uklízet”, tak už o sobě automaticky pochybuju, ale … 

Měsíc se učím stojky na hlavě.

Měsíc věnuji míchání koktejlů.

Za měsíc se naučím psát všemi deseti.

Správný prstoklad na klávesnici.
Správný prstoklad není komplikovaný. Je potřeba jen trocha praxe.

Na zvládnutí základního prstokladu pro psaní všemi deseti stačí 10 hodin. To odpovídá 20 dním, kdy psaní věnujeme 30 minut denně, plus procvičování během psaní pracovních emailů znamená, že za necelý měsíc máme jedno užitečné předsevzetí splněné. 

Viditelné pokroky

Jedním z častých důvodů, proč (má) předsevzetí často nefungovala je, že se jednalo o věci bez (rychlé) zpětné vazby. Myslím, že mnoho lidí se ztotožní s mým “měla bych mít o pět kilo méně” a z toho jasně znějící předsevzetí zhubnout. Jenomže kdy na sobě vidíte ubývající gramy?

Předsevzetí, kde je vidět okamžitý pokrok, je hned jinačí. Když po první hodince už člověk vidí, že umí napsat správnými prsty fjfjfjfjfj fjdk fjdk fjdk fjdk či fjdksl fjdksl fjdksl, tak se hned cítí lépe a další den s chutí pokračuje dál, dokud nezvládne celou klávesnici. 

Statistiky ukazují, jakým způsobem hráč pokračuje a kolik her zvládnul úspěšně dokončit. Statistiky jsou hravým způsobem, jak hráče motivovat k plnění jeho předsevzetí.
I díky statistikám vidíte jasně, jaký je Váš pokrok a co jste všechno již dosáhli.

Předsevzetí lze zvládat hravě

Ještě jsem neobjevila zábavné hubnutí. Ale věřím tomu, že pokud naleznu způsob, jak si říct “To se tetelím radostí z toho, že jsem si místo sýru dala mrkev”, tak mám vyhráno 😀 

Při správné volbě programu na psaní všemi deseti lze procvičovat s radostí. Díky postupování vpřed na mapě klávesvěta, průběžným statistikám, možnosti hrát s kamarády a soutěžit s nimi (nebo proti nim), si radost v učení najde každý.

Mapa klávesvěta, na které je vidět postup od jedné úrovně do druhé. Dejte si předsevzetí jednu úroveň denně.
Hravá mapa klávesvěta.

Končit měsíc tím, že jsem se naučila něco, co můžu využívat do konce života, jak v práci, tak v osobním životě, zvítězila jsem nad ostatními (a hlavně sama nad sebou) a navíc jsem se u toho pobavila, není vůbec špatné. Navíc měsíc, kdy jsem dokončila to, co jsem si předsevzala, zvedá sebevědomí a dodává radost a odvahu do dalšího měsíce, kdy mým předsevzetím budou nejspíš ony míchané koktejly.

Mnoho radosti, hry a pocitu naplnění v září, v říjnu či v prosinci!

P.S.: Kromě lincencí pro jednotlivce, si můžete vybrat i licenci pro firmy či pro školy, protože čím více lidí hraje, tím větší je šance, že všichni své novoměsíční předsevzetí splníte.

Mohlo by vás zajímat

Jak se píše stříška ^ ? Článek s procvičením

Jak se píše stříška ^ ? Článek s procvičením

Stříška se hodí nejen v matematice jako znak pro umocňování, ale využijete ji i jako diakritické znaménko třeba ve slovenštině, francouzštině a v řadě dalších jazyků. Stříška jako diakritické znaménko Stříška se píše pomocí pravého i levého altu (a ctrl) a tlačíka...