Vyberte stránku

Tohle jste o Psaní Hravě nevěděli a možná byste nečekali

autor: | 25. 07. 2023

10. výročí Psaní Hravě

 

Psaní Hravě v tomto období slaví své 10. výročí. To nás vede ke vzpomínkám, jak to vše začalo a dál se vyvíjelo až do dnešní doby, kdy uživatelé v Psaní Hravě odehráli už 19 milionů her.

počet odehraných her za 10 let

 

Naše historie

 

Psaní Hravě je vystavěno na lehkosti, radosti a zábavě. Uvedu vás do děje.


Představte si: 

 

U počítače, tenkrát ještě s obřím monitorem, sedí typický teenager, který je pohlcen a naprosto si užívá svoji hru. Jasně, že se jedná o střílečku, co jiného mlaďochy nejvíc baví, že. 

Vždyť trefit se do pohyblivého terče je přece maximální radost! 🙂

 

 

Tomuto klukovi můžeme říkat Jirka Martišek a ano, je to ten samý muž, který se o pár let později – poskočili jsme do 2013 – snažil naučit psát všemi deseti na klávesnici. A stejně jako většina lidí narazil na sice vhodný program, ale tak nudný, tak moc nezáživný 😒, že po několika pokusech od něho doslova utekl🏃‍♂️.


A v té chvíli – možná náhodou, možná ne – se připomněla vzpomínka, jak skvělý to bylo, když si užíval svoji střílečku. Jak super pocit u toho měl. Vybavila se mu padající písmenka, která se snažil zasáhnout. 


A bylo to.

získat nápad

Zrodil se nápad!

 

A i když už Jirka nebyl puberťák, přesto se ho mladistvý rozlet, aktivita trochu neuváženost a touha tvořit držela. Tato kombinace ho hnala kupředu.

 

Jako rozjezd do kopce


Nyní by bylo super říct, že pak už to šlo ráz na ráz, ale nebylo tomu tak. Psaní Hravě se vyvíjelo pomalu a pozvolna. A přestože si Jirka k sobě přizval pár lidí, aby s ním program na výuku psaní rozvíjeli, dlouho se jejich aktivita držela v hranicích „makáme do šuplíku, ale baví nás to, takže jedem dál“.

 

Na cestě všechny ještě čekal nemilý náraz v situaci, když se plácali po zádech, jak skvělý program sestavili, ale první testovací uživatelé na jaře 2014 ani nezjistili, jak si hru odstartovat.

A jéje.

 

Takže se jde předělávat.předělání projektu

Pracovalo se usilovně a bez ustání. Klobouk dolů před takovou výdrží, když člověk ani neví, jestli to k něčemu bude.

 

 

Psaní Hravě v číslech

Z tohoto období pochází jeden z prvních marketingových materiálů v podobě video animace s názvem Psaní Hravě v číslech, která vznikla jako projekt studentů oboru Multimédia v ekonomické praxi na Vysoké škole ekonomické v Praze. 

 

První verze, první zákazníci

 

V roce 2014 se k Jirkovi přidala další důležitá a významná osoba v Psaní Hravě – Lukáš, který dostal na starost grafiku. Mimochodem, když už jsme u těch stěžejních lidech, nemůžu nezmínit Jirkovu manželku Lindu, která, jak už to tak bývá, byla a je pošťuchovací motor v pozadí. 

Právě ona byla tou, kdo kluky konfrontovala s otázkou: „Co je vlastně potřeba na Psaní Hravě dodělat, aby se mohlo spustit?“

Bylo sobota ráno, uprostřed listopadu 2015 a – trochu nečekaně – v Thajsku.

A tak po probdělém víkendu, kdy si kluci užili sice náročné ale naprosto vtahující pracovní flow, byla vypuštěna první verze Psaní Hravě.

 

v takovémto pokoji vznikla prvotní finální verze Psaní Hravě

 

Prvního platícího zákazníka oslavili v místním thajském baru tím nejhnusnějším nealkoholickým koktejlem, který kdy pili. Ještě teď se jim křiví pusa, když si na něj vzpomenou.

zhnuseny_oblicej

Jirka a Linda v baru v Thajsku

Před touto událostí v Thajsku je milníkově důležité zmínit, že o prázdninách 2015 se projekt Psaní Hravě kvalifikovalo mezi podpořené projekty akcelerátoru v pražském Impact Hubu. Psaní Hravě tím získalo podporu konzultantů a mentorů z různých oborů jako jsou finance, právo, marketing a další. Tehdy si naši pánové uvědomili, že nikdo nemá patent na pravdu, že každý vidí situace ze svého pohledu. Přesto ale existuje větší šance, že něco bude fungovat, když to radí člověk s odbornými zkušenostmi. Proto některé rady využili, jiné zase ne.      

 

Firemní verze

Nemohu vás také ochudit o vtipnou historku, která se nese se vznikem firemní verze Psaní Hravě. Tady je:

Byl pátek odpoledne v lednu 2016. Na e-mail přistála zpráva s otázkou: „Máte i firemní verzi?“
„No, … nemáme.“
Ale Jirka a Lukáš jsou muži činu, takže zpacifikovali vše potřebné a během víkendu vznikla i tato verze, která má nyní samozřejmě už úplně jinou podobu, ale v té chvíli byla na světě. Jupí! A tak mohli kluci v pondělí dopoledne po pravdě a s čistým svědomím na e-mail odpovědět: “Ano, firemní verzi máme.”

muž s prstem nahoru

A bylo to – vznikla se vším

fungující firma.

 

Pro její další úspěšnost bylo důležité nastavit pro ni uznávané hodnoty, kterými od začátku jsou upřímnost, férovost, spolupráce, zábava a pokora. 

 

puvodni_grafika puvodni_grafika

původní grafická podoba webových stránek

Vývoj v souladu s přáními zákazníků

A tak tým Psaní Hravě, v němž se během 10 let vystřídalo přes 20 lidí, v čele s Jirkou a Lukášem jsou jedno velké ucho, které naslouchá svým zákazníkům a neustále zapracovává jejich náměty. Díky tomu se projekt nepřetržitě vyvíjel a vyvíjí. 

 

  • Následný rozvoj odstartovala již zmiňovaná firemní verze.

  • Dále se objevily konkrétní požadavky a potřeby učitelů, a tím vznikla neustále se rozvíjející verze pro školy.

    Díky své otevřenosti se Psaní Hravě podařilo se školami navázat nadstandardní spolupartnerství, o čemž svědčí i to, že do dnešního dne vyzkoušelo Psaní Hravě přes 1500 škol. Na popud učitelů zrealizovalo ve hře Psaní Hravě možnost pořádání školních soutěží.


    Potvrzení referencí

    Snahu týmu maximálně vyhovět dokazuje také – zmíním vám pro představu jednu poslední situaci z mnoha – co se dělo, když nám pan učitel Krůček napsal:

    Je možné nějakým způsobem získat informaci o počtu vyhraných her za určité období u zvoleného žáka? Bylo by možné přidat informaci i do CSV souboru celkových statistik a přihlášení do hry přes Microsoft účet?”

    To na Jirku, Lukáše a našeho programátora Štěpána zapůsobilo jako zmáčknutí energetického tlačítka. Hned si pomyslně navlékli oblek Supermana a během dvou týdnů přetvořili hru tak, aby se nakonec od pana Krůčka dočkali odezvy:

    “Skvělé! Vyzkoušel jsem, má očekávání to splňuje. Obě nové features mi ve výuce velmi pomohou. Mockrát děkuji, Vám i Vašim kolegům, za vstřícnou a rychlou reakci. Takhle nějak si představuji perfektně zvládnutý agilní vývoj a reagování na potřeby zákazníků.”

podpora_startup

rok 2016 – Lukáš a Jirka na prezentaci podpory startupů na Vysoké škole ekonomické v Praze

 

  • Jiný požadavek od veřejnosti zněl: “My lidé s poškozením zraku se také potřebujeme učit na klávesnici. Je to pro nás nesmírně důležité!”
    Tím byla další výzva na světě. A i ta se zdařila na jedničku. Psaní Hravě tak nabízí svoji adaptovanou verzi pro nevidomé a lidi s poruchami učení.

     

  • Když se v roce 2018 před Psaní Hravě objevilo přání na anglickou verzi hry, tým se postaral o vznik Ttype.com.

     

  • A prozatím pomyslnou třešničkou na dortu vzájemné spolupráce a rozvíjení pozitivních vztahů s klienty je slovenská verze programu PisanieHravo.sk, která je plnohodnotnou variantou té české a vyvíjí se ruku v ruce.

     

pracovní verze webové stránky s referencemi, aneb i u práce se dá pobavit 🙂

 

Jako nekonečný seriál

 

Sami jsme zvědaví a příjemně natěšeni, jak to vše bude dál. 

Jak bude příběh Psaní Hravě pokračovat?
Na čem dalším budeme pracovat a kam dál se budeme posouvat?

Je to takový super nekončící seriál na pokračování, který je všechno možné, jen ne nudný a nezáživný. Stejně jako samotná hra Psaní Hravě.

Zůstaňte a sledujte náš příběh spolu s námi … a přitom se naučte psát všemi deseti a ušetřete si čas při psaní na klávesnici 🙂

 

 
 

Mohlo by vás zajímat

Prstkrabice a proč jí se svými žáky vyrobit

Prstkrabice a proč jí se svými žáky vyrobit

Je těžké přesvědčit žáky, aby se při psaní všemi deseti dívali pouze na obrazovku a nehledali písmenka na klávesnici? Jak jim pomoci, aby skutečně začali psát správným prstokladem a dívali se pouze na obrazovku? Vytvořte si společně prstkrabici! Co je prstkrabice a...

„Výuku psaní na klávesnici bych zavedla už na základních školách“, říká Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, vedoucí fyzioterapeut z FYZIOklinika.cz

„Výuku psaní na klávesnici bych zavedla už na základních školách“, říká Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, vedoucí fyzioterapeut z FYZIOklinika.cz

Lidé pracující na počítači tvoří polovinu klientely fyzioterapeutů. Přichází s bolestmi zad, migrénami, stěžují si na brnění rukou nebo otékání nohou. Problém ale začíná u špatného sedu, ve kterém setrvávají i několik hodin denně. Při psaní na klávesnici a koukání do...

10 důvodů, proč psát všemi deseti

10 důvodů, proč psát všemi deseti

Počítače se staly dennodenním společníkem pro naši práci a úkoly. Jsou podstatnou součásti našich životů. Psaní všemi deseti je základní znalostí 21. století. V Psaní Hravě jsme se pro vás rozhodli vymyslet aplikaci, kde se tuto dovednost můžete už během měsíce...