Vyberte stránku

Motivace: jak si ji udržet a jak se bez ní obejít

autor: | 27. 05. 2022

Motivace je síla, která pomáhá v aktivitě setrvat navzdory všemu. Všichni známe nadšené začátky, kdy se rozhodneme, že se naučíme anglicky, hrát na kytaru anebo psát všemi deseti. Nadšení a nové začátky jsou krásné a postup je rychlý. A pak přijde život a s ním běžné povinnosti. Navíc jde všechno čím dál tím pomaleji a pak vynecháme jednou, po druhé, a už se vezeme.

Jak zůstat motivovaní?

  1. Vytvořte si pevný čas, kdy se nové aktivitě chcete věnovat. Zadejte si tento čas do kalendáře a respektujte ho. A to i v případě, že se vám zrovna nebude chtít anebo se nabídne jiné využití vyhrazeného času.
  2. Vytvořte si rituál. Může mít třeba jenom tři malé kroky. Začněte jednoduše a postupně jednotlivé kroky ztěžujte. Dojděte si pro šálek oblíbeného čaje. Sedněte si rovně. Představte si, jak budete vypadat, až budete psát všemi deseti. A začněte hrát.
  3. Zapojte trochu fyzické aktivity. Fyzická aktivita rozproudí krev a automaticky zlepší náladu. Ideálně ji zapojte do svého rituálu. Může to být protažení anebo přinesení šálku čaje.
  4. Ani příliš lehké, ani příliš těžké. Abychom se cítili motivovaní, musíme dělat aktivity, které nejsou ani příliš lehké (u těch se nudíme), ani příliš těžké (přestanou nás bavit). Musí být tak akorát. Pokud vám úroveň připadá obtížná, zahrajte si nastavitelné kolo anebo doplňte hvězdičky u předchozích úrovní.
  5. Měřitelný postup. Pokud dokážeme svůj postup sledovat, motivuje nás to mnohem více. V Psaní Hravě můžete sledovat svůj postup na mapě klávesvěta, v kalendáři, ve streaku nebo na malé klávesnici vpravo, která ukazuje, jaká písmena již umíte. Klávesnici si také můžete vytisknout, nalepit na nástěnku a vybarvovat naučená písmena.

Motivace většinou přichází POTOM, co začneme svou aktivitu, nikoliv předtím. Častokrát se vyplatí prostě začít, i když v sobě žádnou motivaci necítíme, protože jakmile budeme jednou v tom, motivace se sama objeví.

Motivace častokrát přichází POTOM, co aktivitu začnete dělat.

Když motivace chybí

I když vykonáte všechny kroky k tomu, abyste zůstali motivovaní a dané aktivitě se věnovali, může se stát, že motivace nepřijde. Je to zcela normální. Jenomže si musíte připustit, že motivace je pouze bonus, který ale není nezbytně nutný k vykonání potřebné aktivity

Mějte na paměti, že:

  1. Vaše mysl vám dává pouze návrhy, nikoliv příkazy. Když vám mysl říká: „Už se mi nechce, pojďme si raději udělat kafe a číst,“ dává vám jenom návrh. Není to příkaz, abyste se skutečně zvedli. Vy jste pánem svého života, nikoliv vaše myšlenky.
  2. Nepohodlí je dočasné. Učení může být těžké a nepohodlné. Tento diskomfort je ale jenom dočasný. Nebudete se tak cítit navěky. 
  3. Nikdy nebudete litovat dobré práce poté, co ji odvedete. Stalo se vám někdy, že jste se o něco snažili, bylo to těžké, ale nakonec jste to dokončili? Litovali jste toho? Nikdy. Byli jste na sebe pyšní. Teď je to sice těžké, ale když budete pokračovat, na konci dne určitě nebudete litovat toho, že jste to zvládli.
  4. Tohle je život. Občas máme tendenci si myslet, že život přijde, až… Až něco doděláme, až získáme vysněnou práci, až děti odejdou z domova. Pravda je taková, že život žijeme teď. Sestává se z malých momentů, jako je tenhle. Necítit se motivovaní je součástí života. V tu nemotivovanou chvíli se také rozhodujete o tom, jaký žijete život.

Naučit se psát všemi deseti trvá průměrně “pouhých” 10 hodin. Pokud budete denně cvičit 20 minut, tak se naučíte psát všemi deseti za měsíc

Psaní všemi deseti není těžké. Princip správného prstokladu dokážete pochopit okamžitě. Těžší je vydržet trénovat každý den po dobu jednoho měsíce. Využijte zmíněné tipy k udržení motivace a k tomu, abyste s pomocí správného prstokladu zvládli efektivně ovládnout svůj počítač.

Mohlo by vás zajímat

Jak napsat hranaté závorky, trojtečku nebo krát?

Jak napsat hranaté závorky, trojtečku nebo krát?

Při psaní všemi deseti vás možná zdržuje, když musíte na internetu neustále vyhledávat, jak se píšou takové ty záludné znaky. O tom, jak napsat třeba #, § nebo nedělitelnou mezeru, jsme vám psali už v minulém článku. Čas od času ale musíte napsat také hranaté závorky,...

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šipky

Klávesy: Home, End, Insert, Delete a šipky

Používáte na klávesnici navigační klávesy jako je Home, End, Insert a Delete? Anebo je na klávesnici prostě máte a hledáte, k čemu jsou vlastně dobré? Všechny tyto klávesy se nazývají navigační, protože vám umožňují pohybovat se po obrazovce, aniž byste museli sahat...

Jak se píše krát? Článek s procvičením!

Jak se píše krát? Článek s procvičením!

Krát umíme častokrát docela ošidit a používáme místo něj buď hvězdičku anebo dokonce písmeno x, jak se ale krát píše správně? A proč je to v matematických zápisech důležité? Jak napsat krát na PC? Krát můžete napsat pomocí pravého altu AltGr či levého Altu a Ctrl a...