Vyberte stránku

Překonávání vzdělávacích bariér: Jak adaptovaný kurz Psaní Hravě pomohl mému synovi

autor: | 19. 12. 2023

Jako matka syna s PAS (porucha autistického spektra), ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) a dysgrafií, jsem pomáhala synovi překonávat překážky ve vzdělávání, zejména v oblasti písemného vyjadřování.

Výzvy a první krok

Ruční psaní je pro syna vždy frustrující a vyčerpávající úsilí, u kterého se musí nadmíru soustředit a které často končí tak, že v polovině věty zapomene co chce napsat nebo zcela s nečitelnými výsledky. Jeho boj s písemným vyjadřováním není jen o technice psaní, jde o komplexní problém, který zahrnuje obtíže s formulací myšlenek, udržením pozornosti a fyzickou námahou spojenou s psaním.

 

 

Když pandemie přinutila školy přejít na online výuku, můj syn začal používat počítač pro psaní školních úkolů. Byla to příležitost zkusit syna vést k psaní všemi deseti, tedy prstokladem.

Vyhledávání kurzu

Pomohlo mi, když jsem se rozhodla pro kurz psaní všemi deseti na klávesnici Psaní Hravě. Mile mě překvapila adaptovaná verze. Jiné kurzy nic takového nemají. Tato verze je navržena s ohledem na potřeby lidí jako je můj syn – s různými druhy postižení a učebními styly.

Zpočátku jsem nevěděla, zda bude adaptovaná verze pro syna vhodná, ale ukázalo se, že ano. Je jednoduchá, intuitivní a především přátelská k uživatelům s různými speciálními potřebami. Barvy a rozložení jsou navrženy tak, aby minimalizovaly vizuální a kognitivní přetížení, což synovi umožňuje soustředit se na samotné učení.

 

                         

 

Zkušenost s kurzem

Postupně vidím, jak se jeho schopnosti zlepšují. Co dříve trvalo hodiny ručního psaní, nyní může vyjádřit na klávesnici během chvíle. Tento pokrok není jen o zvládnutí techniky psaní, ale i o úspěchu z úsilí.

Překonání bariér

Největším milníkem bylo, když můj syn napsal svůj poslední sloh na základní škole za pouhou hodinu. Tento úspěch byl pro nás oba okamžikem oslavy. Bylo to důkazem, že s pravými nástroji a podporou mohou děti, jako můj syn, nejen překonat své vzdělávací bariéry, ale také vyniknout.

 

 

Závěr a doporučení

Dnes jako student střední školy, pilně trénuje prstoklad, aby zvládl napsat maturitní práci na počítači. Tento kurz mu jeho úsilí ulehčuje a otevřel mu dveře k novým možnostem a nezávislosti.

Pro každého rodiče, který vidí své dítě bojovat s podobnými výzvami, bych chtěla říci: existují nástroje a zdroje, které mohou pomoci. Adaptovaný kurz psaní všemi deseti Psaní Hravě je jedním z nich. Je to investice do budoucnosti vašeho dítěte, investice, která může otevřít svět nepředstavitelných možností. Určitě se vyplatí.

 

 

Martina Jelenová

 

Mohlo by vás zajímat

Jak napsat stupeň ° ? Článek s procvičením

Jak napsat stupeň ° ? Článek s procvičením

Stupeň patří mezi znaky, které nepoužíváme dost často na to, abychom si snadno zapamatovali, kde se nachází, ale zároveň je přeci jenom potřeba. Takže kde stupeň najdeme a jak to udělat, abychom ho při psaní nemuseli již vícekrát hledat? Jak na stupeň ° na PC Stupeň...

Novoměsíční předsevzetí

Novoměsíční předsevzetí

Začíná září. Tři čtvrtě roku již máme za sebou a přitom je to jako kdyby nový rok začínal včera. Pamatujete si ještě na svá předsevztetí? Jak jste na tom? Daří se Vám je plnit anebo spolu s těmi loňskými čekají na další leden? Novoroční předsevzetí jsou těžká. Děláme...