Vyberte stránku

Jak se píše stříška ^ ? Článek s procvičením

autor: | 29. 06. 2021

Stříška se hodí nejen v matematice jako znak pro umocňování, ale využijete ji i jako diakritické znaménko třeba ve slovenštině, francouzštině a v řadě dalších jazyků.

Stříška jako diakritické znaménko

Stříška se píše pomocí pravého i levého altu (a ctrl) a tlačíka š/3.

StříškaLevý altPravý alt
^Ctrl + Alt + š/3Alt Gr + š/3
Jak napsat stříšku na klávesnici

Jelikož se v obou případech jedná o diakritické znaménko, tak po jeho napsání buď musíte zmáčkout mezerník pro potvrzení anebo písmeno, nad které chcete stříšku umístit.

Jak napsat stříšku pomocí pravého alt
Jak se píše stříška na klávesnici

Vyzkoušejte si to:

Pokud se cítíte jistí v kramflecích, zkuste přepsat následující řadu: ôê^^âôÔ^^Ê

Vyžadujete to hodně prstové koordinace. Pro Ô postupujte takto: zmáčknout AltGr, zmáčknout š/3, pustit š/3, zmáčknout Shift, zmáčknout o.

Stříška jako samostaný znak

Pokud byste chtěli napsat stříšku samostatně, bez následného potvrzování mezerníkem či jiným písmenem, tak to můžete udělat pomocí ASCII kódů s levým Altem + 94. Takto napsaná stříška se naopak nedá umístit nad jiné písmeno a pokud byste tak chtěli učinit, musíte znát kód pro dané písmeno se stříškou. Pro Ô se jedná o kód Alt + 0212 a ô se skrývá pod kódem Alt + 0244.

Půjde Vám to?

Jak napsat stříšku na Mac?

V případě, že používáte MacOS, stříšku na klávesnici napíšete pomocí ⌥ (Alt) + 6

Vyzkoušejte, jestli vám to funguje:

Ovládněte nejen stříšku

Stříšku přeci jenom nepíšeme tak často, ale klávesnici používáme každý den, častokrát celý den. Její ovládnutí a možnost využívat k psaní všech prstů dokáže výrazně zefektivnit každou práci. Není to těžké, stejně jako napsat stříšku není těžké, ale je potřeba to procvičovat, dokud to člověk doslova nemá v prstech. Pojďte s námi na to a již za deset hodin cvičení se naučíte ovládat celou klávesnici jako profesionál.

Mohlo by vás zajímat

Jak souvisí psaní všemi deseti s angličtinou?

Jak souvisí psaní všemi deseti s angličtinou?

Dnes bychom vás rádi upozornili na inovativní pomůcku pro pro učitele vyučující cizí jazyky.   Říkáte si – proč zde píšeme o jazycích, když Psaní Hravě je o psaní všemi deseti? Jsme přesvědčeni o tom, že cizí jazyky i psaní všemi deseti mohou patřit k těm...

Jak napsat vlnovku? Článek s procvičením!

Jak napsat vlnovku? Článek s procvičením!

Mezi zvláštními znaky má své místo i vlnovka. Jedná se o znak, který využijete v matematice, informace a občas i v běžném textu či při psaní v některém cizím jazyce (jako třeba ve španělštině). Vlnovka jako samostatný znak Vlnovku lze využít jak v běžném textu, kde...