Vyberte stránku

10 důvodů, proč psát všemi deseti

autor: | 09. 10. 2017

Počítače se staly dennodenním společníkem pro naši práci a úkoly. Jsou podstatnou součásti našich životů. Psaní všemi deseti je základní znalostí 21. století. V Psaní Hravě jsme se pro vás rozhodli vymyslet aplikaci, kde se tuto dovednost můžete už během měsíce naučit. Zde máte 10 důvodů proč psát všemi deseti.

1. Zvýšíte rychlost psaní

Mnoho z vás jste při prvním kontaktu s klávesnicí zvolili metodu psaní jedním nebo dvěma prsty. Co byste to, ale byli za hlavičky, kdybyste neobjevili krásu psaní všemi deseti. Statistiky říkají, že tím denně ušetříte až 1 hodinu vašeho času, ročně to může být i 300 hodin úspory. Tento čas pak můžete věnovat jiným úkolům nebo sobě.

Zvýšení rychlosti se hodí i při výkladu učitele nebo na naučném kurzu. Když budete opravdu šikovní, s psaním všemi deseti totiž zvládnete své poznámky zapisovat stejně rychle, jako uslyšíte výklad.

Pro srovnání jsem si zkusila test rychlosti. K mému překvapení jsem zjistila, že při psaní všemi deseti jsem zvládla až 259 úderů za minutu. Při stejném testu za použití pouze dvou prstů, se počet snížil na 144 úderů, to je až o 45% méně. V mém případě bych za jednu hodinu psaní všemi deseti prsty ušetřila až 47 minut.

2. Zvýšíte produktivitu práce

Hlavním důvodem proč psát všemi deseti, je to, že vám vše půjde lépe od ruky. V dnešní době je stále více kladen důraz na produktivitu práce a výkon. Pokud zvýšíte svou rychlost, stejný počet úkolů máte coby dup hotový. Na druhou stranu, pokud potřebujete stihnout termín a čas vám běží pod rukama, pomůže vám psaní všemi deseti udělat větší objem práce za stejnou dobu. Bez nadsázky lze říct, že se jedná o základní znalost 21. století.

3. Více se ponoříte do činnosti

Znáte to, neustále vás z práce něco vyrušuje a vy se nemůžete soustředit. To samé se děje, když píšete pouze dvěma prsty. Nejenom, že je počet úhozů menší, ale také neustále kmitání očí z klávesnice na obrazovku, snižuje vaše flow. Flow znamená okamžik, kdy jste ponořeni do činnosti natolik, že váš tok myšlenek proudí jako rybka ve vodě.

Udržet tempo se svými myšlenkami a zůstat soustředěný, to je pro práci stejně důležité jako pro sportovce koncentrace. Při psaní na klávesnici toho také lze dosáhnout, jak říká Matouš Vinš, tvůrce Travel Bible: “Snáz se ponořím do flow a psaní článků jde samo.”

4. Snížíte množství překlepů

Chybovost, nebo-li překlepy jsou u psaní velice časté. Správným prstokladem a tréninkem chyby začnou mizet, jako mávnutí kouzelného proutku. I když se ze začátku může zdát, že dvěma prsty děláte méně chyb, čas ukáže, že metoda psaní všemi deseti je účinnější. V naší aplikaci vám klávesy budeme servírovat postupně, a tak se chybami budete pomaličku prokousávat.

5. Nebudete v tom sami

Stále je spoustu lidí, kteří tuto dovednost nemají. Proto se nemusíte bát, že byste na to byli sami. Ověřit si to můžete tak, že se do aplikace přihlásíte přes Facebook a zde uvidíte, jak si vedou vaši kamarádi. Nejenom, že se tak můžete navzájem motivovat, ale také společně soutěžit, kdo bude rychlejší nebo mít méně chyb.

6. Trénujete mozek

Vzděláváním, procvičováním a rozvíjením vašich schopností, můžete mozek dobře trénovat. Jednou z metod může být právě psaní všemi deseti prsty. Zapojíte hned několik smyslů, jako je hmat a zrak. Procvičujete tím i svou paměť, jelikož se klávesy učíte poznávat zpaměti.

Dítě má velkou výhodu v tom, že jeho mozek v dětství nasává všechny informace jako houba vodu. Proto si myslíme, že je dobré učit děti psát na klávesnici co nejdříve, podle nás už od základní školy. Tato dovednost jim již zůstane a jak se říká: “Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.”

7. Pobavíte se

Jak říkával Jan Ámos Komenský: “Škola hrou”, to je ten způsob, který vám pomáhá učivo vnímat jako zábavu a ne jako mučení. Stejně to vnímá i studentka Johanka: “Nestává se mi často, že bych se těšila, až si sednu k počítači a budu dělat něco do školy… Teď se to stalo!

A proč psát všemi deseti s Psaní Hravě? Je dobré si uvědomit, že ve chvíli kdy se bavíte, mozek je schopen si snadněji učivo zapamatovat. V podstatě se stane, že mu nedáte šanci si všimnout, že se učíte a ejhle najednou umíte novou dovednost.

8. Necháte odpočinout vaše oči

Oči denně namáháte od ranního probuzení až do večerních hodin. Pojďte jim tedy dopřát odpočinek. U psaní dvěma prsty se stává, že kmitáte pohledem z klávesnice na obrazovku a tím oči více zatěžujete. Pokud svou pozornost přesunete pouze na text a pohybující se kurzor, ulehčíte jim práci.

Pozor, netvrdíme, že hodinami strávenými psaním všemi deseti zlepšíte svůj zrak. A proto v každém případě doporučujeme dbát na krátké přestávky. U počítačů strávíme i dvanáct hodin za den, a to už je pro oči opravdu unavující. Můžete vyzkoušet oční jógu nebo se jen opřete o židli, zavřete oči a na tři až pět minut si prostě dejte pauzu.

9. Budete vypadat profesionálněji

Psaní všemi deseti z vás sice neudělá hrdinu, ale určitě budete vypadat profesionálněji. Jen si to přestavte, jste na přednášce a kolem plno spolužáků, kolegů nebo konkurentů a vy tam jako jeden z posledních “poklikáváte” dvěma prsty klávesy. Nevšimli jste si toho sami někdy? Když vám sestřička vyplňovala kartu a usilovně hledala potřebná písmenka?

Proč psát všemi deseti? Protože je to skutečně produktivnější a protože to dobře vypadá. Kdo nechce před svým potenciálním klientem vypadat profesionálně?

10. Prokrvíte všechny prsty

U psaní všemi deseti zapojujete všechny prsty, společně se zápěstím. Pohyb je super i v té nejmenší míře, a tak bude přínosem, když zapojíte všechny své prstíky. Při psaní všemi deseti sledujete pouze obrazovku a kurzor. Díváte se tedy rovně, a tím pádem ulevujete i své páteři. Sportu a psaní zdar, nazdar.

Pokud se dovednost psaní všemi deseti naučíte, ušetříte čas, budete produktivnější, ponoříte se více do své práce a ještě se u toho pobavíte. Učit se můžete ráno v posteli, na nekonečné poradě nebo po obědě u kafe. Stačí pár minut denně a za měsíc můžete psát i poslepu. Budete vypadat profesionálněji a nezapomeňte, že v tom nejste sami. Již 18531 lidí vyzkoušelo naši aplikaci Psaní Hravě a noví stále přibývají. Tak neztrácejte čas a šup, šup, učte se psát všemi deseti.

Proč psát všemi deseti s Psaní Hravě?

Ať již je vaším hlavním důvodem zvýšení efektivity anebo zdravější styl sezení, Psaní Hravě je tu pro Vás. Správný prstoklad se naučíte během 10 hodin a Vaše rychlost psaní se zdvojnásobí za pouhý měsíc hraní. Vyzkoušejte si prvních deset kláves zdarma. Uvidíte, že Vás to bude bavit.

Mohlo by vás zajímat

Co je cílem výuky s Psaní Hravě pro školy?

Co je cílem výuky s Psaní Hravě pro školy?

Mise kurzu Cílem našeho projektu je pomoci vám (učitelům) naučit své žáky psát všemi deseti - jednoduše. Naším výukovým systémem řešíme problém, že učitelé často neví, jak žákům tuto dovednost do života předat, či nemají ve svých hodinách čas (natož se zabývat s tím...

Jak se píše dolar? Článek s procvičením!

Jak se píše dolar? Článek s procvičením!

Píšete text, kde potřebujete uvádět ceny v dolarech? Nechcete psát za číslovku nehezké USD, ale chcete napsat znak pro dolar? Jak na to, abyste jej nemuseli hledat mezi seznamem speciálních znaků, se dozvíte zde. Dolar na PC Dolar zvládnete hravě pomocí levého anebo...